Kako odabrati pakovanje za kosu

Zdrava kosa je ukras svake žene

Svaka žena se bar jednom u životu suočila sa problemom ispucale i beživotne kose, koja joj je sigurno zadala glavobolju. Zdrava kosa je ukras svake žene i jedna od stvari koja pokazuje koliko se negujemo i brinemo o sebi.

Kada dođemo u situaciju da je kosi neophodna dodatna nega, na scenu stupaju pakovanja, odnosno maske za kosu. Pakovanje za kosu je savršen saveznik koji sprečava da dođete u bezizlazne situacije lošeg stanja kose. Žene su počele da koriste maske nakon svakog pranja kose šamponom, ali i da ih ostavljaju na kosi, kao leave-in tretmane.

Ovi profesionalni preparati, namenjeni prirodnom balansu kože glave, štite i neguju kosu od korena do vrha. Pakovanje za kosu hrani krajeve kose, intenzivno hidrira i štiti dlaku. Sadrže i razna ulja, koja kosi pružaju dodatnu mekoću i sjaj. Sjajna i zdrava kosa je nešto čime se svako ponosi. Potrebno je samo malo dodatne nege do savršenih rezultata.

Pakovanje za kosu
Foto: Pexels

 

Osim što štite kosu od dodatnog isušivanja i pucanja, maske pomažu regeneraciji i rekonstrukciji oštećene dlake. Neguju intenzivno suvu kosu sklonu pucanju, pružajući joj instant sjaj i mekoću, za dugoročno održavanje lepog izgleda. Osim toga, maske za kosu daju dlaci dodatan volumen, čineći je debljom i zdravijom, ali i dubinski hidriraju od korena do krajeva.

Nakon primene, kosa se lakše raščešljava. Ovo je još jedan od razloga da maske uvrstite u rutinu nege što pre, a ako su one vaš saveznik u nezi već duže vreme, odaberite onu koja je idealna za vaš tip kose.

 

Kako izabrati pravo pakovanje za kosu

Foto: Pexels

 

Ponuda na tržištu je toliko šarenolika. Sigurno imate bar jednu masku kod kuće, koja je vaš pomoćnik za negu kose. Ali da li znate razliku između hidratantne i proteinske maske? To je ključno ako želite najbolje rezultate baš za vaš tip kose. Bilo da je u pitanju maska za oporavak kose ili regeneraciju krajeva, sjaj, volumen, maska za farbanu kosu i očuvanje boje, mekoću ili hidrirajuća maska, sve one se mogu podeliti u dve grupe: hidratantne i proteinske maske za kosu.

Hidratantne maske održavaju zdravlje kose i pružaju hidratantnu negu, dok proteinske rekonstruišu oštećenja nastala spoljašnjim uticajima.

 

Hidratantne maske za kosu

Ove maske za kosu spadaju u najčešće korišćene preparate za osnovnu negu kose. One dlaci nadoknađuju izgubljenu vlagu, mekoću, elastičnost, sjaj, čuvaju suve krajeve, te čine da dehidrirana kosa izgleda zdravije.

Hidratantne maske u svom sastavu imaju kombinaciju prirodnih ulja (ulje kokosa, avokada, makadamije, argana, jojobe, šea putera), biljnih ekstrakata i masnih, dobrih alkohola, koji kosu neće isušiti, već omekšati. Takođe u sebi često sadrži pantenol, ali i propilen glikol, koji dodatno vlaže dlaku.

Macadamia pakovanje za kosu

 

Dubinsku hidrataciju ćete postići tako što ćete nakon što nanesete masku, kosu prekriti kapom za tuširanje. Na ovaj način se kutikula dlake otvara pod toplotom i negujući sastojci iz maske još više dopiru u samu dlaku.

Probajte MACADAMIA masku za dubinsku hidrataciju i obnavljanje kose.

 

Proteinske maske za kosu

Namenjene su nezi farbane, veoma oštećene, suve i lomljive kose. Za razliku od hidratantnih maski imaju drugačiju funkciju, aktivne sastojke, ali i način upotrebe. Proteinske maske često spadaju u profesionalnu negu. Pažljivo čitajući sastojke i etikete i vi kod kuće možete imati negu kao iz salona .

Proteinske maske u sebi sadrže keratin, koji je gradivni element naše kose, važan za jačanje i otpornost dlake. Vremenom se keratin iz kose troši, zato ga je neophodno vratiti u dlaku i učiniti da ona bude jaka, gusta i kvalitetna.

Kako biste izabrali najbolju masku baš za vaš tip kose, menjajte rutinu nege. Zavisno od godišnjeg doba, ali i vaših dnevnih aktivnosti. Tokom vrlo hladnih ili toplih dana, kosi je neophodna dodatna nega.

 

Naša preporuka:

pakovanje za kosu Free Limix pakovanje za kosu profesionalno pakovanje za kosu

 

Do gubitka keratina i oštećenja kose često dolazi i nakon hemijskih tretmana. Bilo da je u pitanju farbanje, blajhanje, mini-val, ili svakodnevno korišćenje presa, kupa i figara. U tom slučaju obavezno zaštitite kosu posebnim sprejevima, koji će umanjiti oštećenje i nabavite nove keramičke pegle koje manje lome dlaku. Proteini se sastoje i od različitih vrsta aminokiselina. Ako se ovaj sastojak nalazi u proizvodu, to je samo korak više u nezi i znači da je proteinska maska dodatno koncentrovana. Ovaj tip maske namenjen je kosi sklonoj pucanju, iskidanoj, poroznoj dlaci, sa procvetalim krajevima i dlaci koja je gruba na dodir.

 

Kombinovane maske za kosu

Maske se razlikuju po funkciji, sastavu, nameni, kao i tipu kose za koji će imati najveći učinak. Zato sledeći put pažljivo birajte, a vašeg frizera pitajte za savet.

Kako je raslo tržište i potrebe korisnica, koje su želele da im maska čuva i krajeve, i boju, te čini kosu svilenkastom i mekom, kozmetičke kuće su odgovorile na zahteve mušterija. Tako su nastale kombinovane maske, tačnije hidratantno-proteinske koje imaju više benefita za zdravlje vaše kose.

 

Zašto je važno da pratite uputstva sa ambalaže

Hidratantna pakovanja slobodno možete držati i koji minut duže, jer neće imati nikakvog negativnog efekta, ali ni više pozitivnog od predviđenog. Međutim, proteinske maske treba držati prema uputstvu proizvođača. One mogu da dovedu do ukrućivanja kose, ako se duže drže od predviđenog vremena. Obično se proteinska maska drži na kosi od 5 do 15 minuta, nakon čega se kosa ispere i zamota u peškir. Preporuka je da on bude od mikrofibera, jer ovaj materijal neće dodatno krzati dlaku.

Pakovanje za kosu
Foto: Freepik

 

Dok hidratantno pakovanje možete da koristite posle svakog pranja kose, preporuka je da se proteinsko pakovanje drži na kosi jednom do dva puta nedeljno.

Upravo zato je neophodno ove maske za kosu rotirati. Ukoliko kupite kombinovanu masku, nju možete koristiti svakodnevno.

Svakoj kosi je neophodna hidratacija, kao i dodatna nega, zato na scenu stupaju kombinovane maske.  One u sebi sadrže niži procenat proteina kako bi maska odgovarala različitim tipovima kose, ali bila i za svakodnevnu upotrebu, ili bar čestu.

Kombinovane maske odgovaraju većini tipova kose, bilo da je ona talasasta, ravna, gusta, sklona pucanju. Kombinacija hidrirajućih sastojaka sa aminokiselinama, učiniće da vaša kosa bude zdrava, sjajna i meka, što je osnovni pokazatelj brige o sebi.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)