Dezodorans u spreju ili roll-on – šta je bolja opcija

Dezodorans je jedan od onih proizvoda koje većina nas koristi svakodnevno, kao deo brige o ličnoj higijeni. Njegova glavna uloga je da telu, odnosno koži obezbedi dugotrajnu svežinu i da neutrališe neprijatne mirise prouzrokovane znojenjem. Pored sastojaka koji sprečavaju neželjene mirise, obično sadrži i parfeme u određenoj količini. Iako dezodoransi ujedno pružaju lep i prijatan miris, oni nisu zamena za parfeme i ne koriste se na isti način (niti se nanose na iste delove tela). Osim po mirisu (na osnovu čega se obično pravi podela na muške, ženske i „uniseks”), razlikuju se i po drugim karakteristikama. Ovoga puta pišemo o onoj koja se odnosi na različite forme i teksture. 

Dezodorans u spreju ili roll-on
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Današnji proizvodi ovog tipa su dostupni u nekoliko različitih oblika, a najpopularniji su u spreju, stiku i roll-on. Najvažnija razlika je u načinu aplikacije. Iako je dezodorans opšti naziv za sve formule, ovaj pojam se najčešće koristi u značenju spreja, pa nemojte dozvoliti da vas to zbuni.

Kako biste lakše odabrali proizvod koji vam najviše odgovara odlučili smo da uporedimo dve najpopularnije vrste: roll-on i dezodorans u spreju. 

 

Dezodorans u spreju VS roll-on: prednosti i mane

Oba proizvoda su efikasna u pogledu neutralisanja neželjenih mirisa. Vreme zaštite od neprijatnih mirisa izazvanih znojenjem može trajati do 72 sata. Tačna dužina trajanja zaštite obično je naznačena na svakom konkretnom proizvodu.

Pored primarne uloge, dezodoransi mogu imati i dodatne benefite, što zavisi od svakog pojedinačnog proizvoda. Po pravilu oba proizvoda mogu biti sa mirisom ili neutralni. Takođe, mogu da (ne)sadrže određene sastojke poput alkohola i aluminijuma, ali o tome ćemo pisati drugom prilikom. Ovde ćemo navesti samo uopštene odlike, najznačajnije karakteristike i glavne razlike između jednog i drugog tipa proizvoda.

Dezodoransi u spreju su uglavnom laganije, tečne strukture, u formi koja se raspršava na šire (veće) površine, za razliku od roll-on proizvoda koji su gušći (kremastiji) i nanose se na ciljana mesta. Uopšteno gledano, postoji minimalna razlika u jačini njihovog dejstva. Imajući u vidu činjenicu da se sprej raspršava na veću površinu i da je teže kontrolisati nanetu količinu, smatra se da ova vrsta deozodoransa može imati manju efikasnost. S obzirom da se roll-on nanosi direktno na kožu i pokriva željenu površinu, smatra se da on ima malo jače dejstvo (ukoliko se nanese ravnomerno). 

 

DEZODORANS U SPREJU

 

ROLL-ON DEZODORANS

 

Vrsta pakovanja

 

Dezodoransi u spreju se pakuju u metalne boce pod pritiskom sa raspršivačem. Najčešće su dostupni u ambalažama većim od 100 ml. U poslednje vreme mogu se naći i u manjim (putnim), kao i u većim (porodičnim) pakovanjima.

 

Roll-on dezodoransi se pakuju u staklene ili plastične bočice sa odgovarajućom kuglicom za lakšu aplikaciju. Obično su dostupni u ambalažama manjim od 100 ml, što ih čini posebno pogodnim za nošenje čak i u manjim torbama.

 

Praktičnost

 

S obzirom na vrstu i veličinu pakovanja, dezodorans u spreju nije pogodan za nošenje u tašnici, neseseru ili automobilu. Iako se nanosi na veoma jednostavan način, praktičniji je za kućnu upotrebu.

 

Zahvaljujući kompaktnom i malom pakovanju, lako staje u neseser ili tašnicu i možete ga poneti svuda sa sobom ili npr. držati u „kaseti” automobila, u fioci na poslu. Roll-on kuglica osigurava lako korišćenje i van udobnosti doma. 

 

Pravilna primena

 

Pre upotrebe potrebno je dobro protresti bočicu. Naprskati dezodorans na željeni deo tela (najčešće pazuh) sa udaljenost od najmanje 15 cm, koristeći kratko prskanje (ne duže od dve sekunde).

S obzirom da proizvod tokom samog nanošenja ne dolazi u direktan kontakt sa kožom, sprej (kao i parfem) možete „deliti” npr. sa prijateljima ili članovima porodice.

 

Pomoću aplikatora u obliku kuglice, jednostavnim kotrljanjem roll-on-a po koži, naneti proizvodu u ravnomernom i tankom sloju. Po želji ponoviti postupak jednom do dva puta. Obavezno sačekati da se osuši.

Prilikom nanošenja ovog tipa dezodoransa, proizvod dolazi u direktan kontakt sa kožom. Iz higijenskih razloga, roll-on je namenjen isključivo za ličnu upotrebu.

 

Brzina sušenja

 

Veoma brzo se suši na koži (za nekoliko sekundi). Ne ostavlja lepljive i vlažne tragove.

 

Ostavlja blago lepljiv sloj, dok se u potpunosti ne osuši, a za to je potrebno nekoliko minuta (obično 2-3 minute).

 

Šta izabrati: roll-on ili sprej

Oba proizvoda imaju svoje specifične karakteristike i samim tim određene prednosti. Vodite su uvek sopstvenim potrebama prilikom odabira proizvoda za negu i ličnu higijenu. Najbolje bi bilo da isprobate oba, ili da su vam oba uvek pri ruci, pa da po potrebi koristite onaj koji vam više odgovara u datom trenutku. Ako npr. žurite i postoji verovatnoća da ćete zakasniti na važan sastanak izaberite dezodorans u spreju, jer će se brže upiti i osušiti, pa je manja verovatnoća da će ostaviti fleke na odeći. S druge strane, ukoliko vam je potreban proizvod za ručni prtljag, prilikom putovanja, bolja opcija je roll-on. Manjih je dimenzija i obično je dostupan u pakovanju koje je dozvoljeno uneti u kabinu aviona. 

Ženski dezodorans
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Naši favoriti

Postoji zaista ogromna ponuda dezodoransa različitih formula i sastava, više ili manje poznatih brendova. Na izvestan način to dodatno otežava izbor, pa ćemo vam izdvojiti nekoliko naših favorita.

Ovog puta predstavljamo dezodoranse španskog brenda AGRADO, koji u svojoj ponudi ima proizvode za žene i muškarce, kao i „uniseks” dezodoranse. U našem online shop-u i prodajnim objektima dostupni su dezodoransi u spreju (bez aluminijuma) i roll-on proizvodi koji ne sadrže alkohol.

  • Ženski dezodorans u spreju AGRADO Pure Trendy spada u kategoriju klasičnih dezodoransa, sa prijatnim i ne previše intenzivnim mirisom. Ima nežnu mirisnu notu, koja pruža dodatni osećaj čistoće i svežine. Iako nije u pitanju antiperspirant (ne sadrži aluminijum), obezbeđuje celodnevnu zaštitu od neprijatnih mirisa izazvanih znojenjem. Dermatološki je testiran i pogodan za svakodnevnu upotrebu. 
  • Roll-on dezodorans AGRADO Dermo Unisex pruža pouzdanu i intenzivnu zaštitu od neprijatnih mirisa i znojenja, koja traje do 48 sati. Ovaj antiperspirant ima izuzetno blag, skoro neutralan i veoma prijatan miris, pa je pogodan i za žene i za muškarce. Proizvod je dermatološki testiran i sadrži negujuće sastojke poput uree, ulja semenki pamuka i vitamina E. Ne sadrži isušujući alkohol, što ga čini pogodnim za osobe sa osetljivom kožom i za svakodnevnu primenu.
  • Muški dezodorans u spreju AGRADO Wild Chocolate obezbeđuje celodnevnu zaštitu od neprijatnih mirisa. Ovaj dezodorans bez aluminijuma ima pomalo orijentalnu i intenzivno slatkastu mirisnu notu, koja se dugo zadržava, pružajući dodatni osećaj svežine. Dermatološki je testiran i može se koristiti svakodnevno.
Agrado dezodoransi za muškarce
Foto: Alexandar Cosmetics

 

U savremenom dobu, korišćenje dezodoransa je postalo obavezan deo održavanje lične higijene i svako od nas bi trebalo da bira ove proizvode u skladu sa svojim potrebama. Pišite nam kojim kriterijumima se vi voditi prilikom kupovine dezodoransa? Šta radije koristite i zašto: sprej ili roll-on? Podelite svoje mišljenje sa nama.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)