Zašto naša kosa voli ulje makadamije

Ulje makadamije je jedan od onih dragocenih, prirodnih sastojaka koji imaju višestruku namenu. Ne samo da se može koristiti u ishrani, već ga naša kosa i koža obožavaju, zbog njegovih sposobnosti hranjenja, rekonstrukcije i hidratacije.

Moćan antioksidant – skvalen, prirodno je prisutan u ulju makadamije. On je zaslužan za smanjenje i sprečavanje gubitka prirodne vlažnosti kose i kože. Masne kiseline kojim ulje makadamije obiluje, takođe povoljno utiču na kosu dajući joj sjaj i snagu. Odnosno hraneći folikule dlake, čime se sprečava opadanje i lomljenje.

Ulje makadamije za negu kose
Photo Source: Freepik

 

Možda niste znali da se ovo ulje dobija hladnim ceđenjem oraha makadamije. Ovo drveće najviše raste na Havajima, a ulje je dragoceno i neophodno za pravilnu negu kose.

 

Ovo su četiri uobičajena problema u vezi sa kosom, koje efikasno sprečava i rešava ulje makadamije:

 

1. Hidratacija

Kosa može postati suva usled različitih razloga. Spoljašnji faktori koji dovode do njene suvoće i krtosti su, između ostalog, toplota ili hladnoća. Unutrašnji, to jest oni povezani sa stanjem organizma, su godine, zdravstveno stanje, način života i ishrane. Naše telo prirodno stvara jedinjenje poznato kao palmitoleinska kiselina, koje ima anti-aging svojstva. Utiče na uspostavljanje prirodne hidratacije kose. Sa godinama se količina palmitoleinske kiseline u organizmu smanjuje. Omega-7 masne kiseline, prirodno prisutne u ulju makadamije, pomažu da kosa povrati svoj optimalni nivo hidratacije i tako (p)ostane zdrava i blistava.

 

2. Lakše raščešljavanje

Svaka kosa može se suočiti sa problemom raščešljavanja, ali kovrdžava je sigurno, po tom pitanju, najzahtevnija. Raščešljavanje je obično samo deo šireg problema, u koji spadaju i statički elektricitet, gubitak sjaja i elastičnosti kose, te njeno krzanje i lomljivost. Esencijalne masne kiseline i vitaminski kompleksi koji su prisutni u ulju makadamije pomažu u eliminisanju posledica statičkog elektriciteta. Oni kosu oblažu zaštitnim slojem koji je štiti od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Takođe, uz korišćenje No Tangle MACADAMIA četke, raščešljavanje vaše kose biće znatno olakšano.

Macadamia NoTangle četka za kosu

 

3. Sprečavanje lomljenja kose

Svaka dlaka kose obložena je kutikulom, površinskim zaštitnim slojem koji sprečava gubitak vlažnosti i lomljenje kose. Kutikule se lako mogu odvojiti od dlake, posredstvom spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Odvajanje od dlake za rezultat ima krtu kosu koja se lako lomi. Dobra vest je da ulje makadamije sprečava odvajanje kutkule, tako što prodire u kožu glave i u folikule kose. Tako obnavlja njenu elastičnost i jačinu.

 

4. Borba sa neprijateljima zdravlja

Zahvaljujući antioksidantima koje ima, kao što su pomenuti skvalen i vitamin E, ulje makadamije štiti kožu i kosu, odnosno njihove ćelijske strukture od štete koju prave slobodni radikali. Njihov najveći neprijatelj su antioksidanti, kojima ulje makadamije obiluje i na taj način neutrališe njihovo dejstvo.

Ulje makadamije u proizvodima za negu kose

 

Ulje makadamije je jedan od onih proizvoda koji stižu iz prirode. Koje, kada jednom probamo, lako uvrstimo u svoju rutinu nege kose. Činjenica da je reč o jednom od najpopularnijih saveznika zdrave kose iz naše MACADAMIA linije dovoljno govori o njegovoj učinkovitosti.

 

Voleli bismo da čujemo i vaša iskustva sa uljem makadamije! Da li ste ga isprobali? Kakvi su vam utisci?

Products from the article
  • Leave a comment
  • |
  • 0 comment(s)