Pravilno šminkanje zrele kože

Zrela koža lica zahteva specijalnu negu, ali i poseban način šminkanja. Nakon određenog perioda života, naša koža počinje da stari, gubi elastičnost, dobija bore i postaje suva. Zbog toga šminkanje zrele kože podrazumeva prilagođavanje makeup proizvoda novim potrebama.

Pravilno šminkanje zrele kože
Foto: Unsplash

 

Osnovna uloga šminke jeste da prikrije nedostatke na licu i da nas učini lepšim. Pogrešan izbor ovih proizvoda može da izazove potpuno suprotan efekat.

Kao što makeup može da učini da izgledate mlađe, tako može i da doprinese starijem izgledu. Mi vam predstavljamo osnovne savete i opšte smernice za šminkanje, uz koje će zrela koža lica izgledati podmlađeno. Na vama je da ih usvojite, nadogradite i uskladite sa ličnim stilom.

 

Negovano lice izgleda mlađe

Prvi i osnovni korak za lep izgled jeste negovana i hidrirana koža. Ukoliko u mladosti niste usvojili dobru naviku pravilne i redovne nege lica, još nije kasno da promenite vašu dnevnu rutinu. Zahvaljujući anti-aging kozmetici, proces starenja kože može da se uspori u velikoj meri.

Zreloj koži lica je potrebna svakodnevna hidratacija. Redovnom primenom adekvatne kozmetike, vaša koža će biti sveža, zategnuta i izgledaće mlađe. Kreme za hidrataciju uvrstite u svakodnevni ritual nege, jer će samo na taj način vaše lice uvek biti spremno za makeup koji briše godine.

Osim toga, veoma je važno i ujednačavanje tena, korigovanje crvenila i tamnih fleka na licu, koje s godinama postaju sve izraženije. Redovnom primenom Revolution Skincare seruma za ujednačavanje tena uklonićete tragove depigmentacije i umanjiti znakove vidljivih bora, a vaše lice će izgledati zdravije.

Negovana zrela koža lica
Foto: Pexels

 

Šminkanje zrele kože koje prikriva godine

Da bi zrela koža lica izgledala mlađe nakon šminkanja, koristite proizvode koji je neće dodatno isušiti. Najvažnija je dobra priprema kože lica. Naša preporuka je da, pre nanošenja pudera, koristite voćni serum-prajmer za lice koji će zaštiti kožu i ujedno joj pružiti potrebnu negu. Kada je u pitanju šminkanje zrele kože, uvek birajte pudere lagane teksture koji omogućavaju koži da „diše” i posebno naglasite najlepše adute na vašem licu.

Opšti savet stručnjaka jeste da ne koristite izuzetno tamne i intenzivne boje, jer one doprinose starijem izgledu. Međutim, ovo ne bi trebalo shvatiti kao univerzalno pravilo, jer je svako lice jedinstveno i drugačije izgleda čak i sa identičnom šminkom. Dakle, tamne boje nisu zabranjene, samo ih birajte pažljivo.

Efektan makeup za zrelu kožu
Foto: Unsplash

 

Dobra podloga na licu je najbitnija

Kada je u pitanju šminkanje zrele kože, najvažniji je pravilan izbor podloge, odnosno, pudera za lice. Izbegavajte teške i isuviše guste pudere i korektore koji će dodatno istaći svaku boru. Uvek birajte laganije i tečne formule koje neće dodatno isušiti kožu.

Puder u prahu možete koristiti za setovanje šminke, ali ne i kao podlogu. Pogrešan izbor podloge će dodatno naglasiti bore i lice će izgledati starije.

Ukoliko je vaša koža lica sklona depigmentacijama, pre nanošenja tečnog pudera, koristite korektor za prikrivanje flekica na licu. Nanesite ga samo na problematična mesta i lagano utapkajte. Korektor bi trebalo da bude za nijansu svetliji od vašeg tena, dok je za puder važno da bude u boji vaše kože.

Negovana i lepo našminkana žena u zrelom dobu
Foto: Freepik

 

Za nežno prekrivanje nesavršenosti na licu možete koristiti toniranu kremu lagane formule, koja hidrira kožu i ujednačava ten. Dostupna je u šest nijansi i može se koristiti svakodnevno.

Ukoliko imate masnu kožu lica i želite da postignete potpuni efekat prekrivanja nesavršenosti, preporučujemo tečni puder NYX Professional Makeup Total Control. Dostupan je u 19 nijansi i dobro se prilagođava svakoj boji tena. Pipeta omogućava potpunu kontrolu pokrivne moći.

 

Nežne boje na obrazima

Šminkanje zrele kože lica ne oduzima mnogo vremena, naročito ako znate „male tajne velikih majstora”. Jedna od makeup „tajni” za mlađi izgled jeste rumenilo koje diskretno naglašava obraze i osvežava ten.

Izbegavajte proizvode za konturisanje lica sivih tonova, jer oni doprinose starijem izgledu. Za isticanje pravilnih crta lica i naglašavanje jagodica birajte rumenilo toplih ružičastih tonova ili boje kajsije. Na taj način izgledaćete prirodno, a lice će delovati svetlije i mlađe.

Za uspešno šminkanje zrele kože nanesite rumenilo na obraze
Foto: Freepik

 

Obrve daju živost licu

Obrve su okvir lica i njihov pravilan oblik može mnogo da ulepša ceo izgled. Koristite adekvatnu pincetu kako biste lako napravili željeni oblik. Ukoliko su vaše obrve izgubile pigment savetujemo da koristite farbu za obrve u nijansi koja je najsličnija prirodnoj boji vaše kose. Na taj način osvežićete celokupan izgled i vratiti licu mladalačku blistavost.

Za precizno definisanje obrva i popunjavanje praznina koristite dvostranu olovku za obrve odgovarajuće nijanse. Nemojte da preterujete prilikom njihovog iscrtavanja. Obrve bi trebalo da izgledaju prirodno i da diskretno naglašavaju oči.

 

Posebnu pažnju posvetite očima

Ukoliko umesto prajmera koristite hidratantnu kremu za lice, izbegavajte njeno nanošenje na predeo oko očiju i nemojte je nanositi na kapke. Kako biste izbegli dodatno skupljanje šminke u prevojima i borama na koži u ovoj regiji, umesto kreme na kapke nanesite bazu za senku za oči, koja ravna nabore na kapcima i povećava postojanost boje.

Lepo našminkana žena
Foto: Freepik

 

Kada birate senke za oči, imajte na umu da svetlije boje doprinose svežijem izgledu i uz njih oči izgledaju krupnije i otvorenije. Sa žutom, belom i bež bojom, kao i svetlijim nijansama braon, plave, roze i narandžaste boje nećete pogrešiti. Naša preporuka za nežne nijanse je I HEART REVOLUTION Chocolate Pink Fizz paleta senki za oči.

Kako biste postigli efekat vizuelnog podizanja kapaka, primenite tehniku senčenja i posvetljivanja i to samo u uglovima oka. Za glamurozniji izgled, nanesite najsvetliju nijansu na unutrašnji ugao oka i postepeno, ka spoljašnjem uglu, pravite blagi prelaz tamnijih tonova iste boje. Umesto crnog ajlajnera, izaberite olovku nude nijanse, a na trepavice nanesite braon maskaru kako bi vaše oči izgledale otvorenije.

Ukoliko nemate spuštene kapke, slobodno možete da koristite crni ajlajner ili olovku za oči, kao i tamnije senke, a da pritom vaše lice izgleda mladoliko, bez obzira na godine.

Ponekad je za efektan izgled sasvim dovoljno da uvijete trepavice i nanesete crnu maskaru i ruž vaše omiljene boje. Prilikom šminkanja zrele kože, prisetite se da je manje uvek više.

Jednostavna šminka
Foto: Unsplash

 

Ne zaboravite da našminkate usne

Znaci starenja na licu se najpre vide na predelu oko očiju i usana. Ukoliko imate izuzetno izražene bore oko usana, nemojte dodatno da ih ističete tamnim ruževima. Da bi vaše lice izgledalo sveže, dovoljno je da nanesete balzam za usne, ili da izaberete ruž svetloroze ili neutralne nijanse. Obavezno, pre nanošenja karmina, koristite olovke za usne kako biste definisali konture. Olovka će dati usnama dodatnu punoću i sprečiti razlivanje ruža.

Bez obzira na godine, boju karmina bi trebalo da biramo u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo. Ukoliko želite da ostavite utisak negovane i nežne žene, izaberite tečni ruž za usne nude nijanse, koji ima dobru postojanost boje. Lepo se slaže uz svaku odevnu kombinaciju i prikladan je za dnevne, ali i za svečane večernje događaje.

Pravilno šminkanje
Foto: Rawpixel

 

Ako želite da postignete efekat sigurne i samouverene žene, birajte intenzivne boje. Crveni ruž je uvek u modi i nije rezervisan samo za devojke. Ponesite ga odvažno, hrabro i damski. Baš u skladu sa vašim godinama.

 

Bez obzira na godine i broj bora na licu, znajte da je osmeh najlepša šminka. Zato kada birate makeup, izaberite ono što se najbolje slaže uz vaš karakter i stil, jer samo tako ćete s osmehom nositi vašu šminku.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)