Pravilna nega kose – tajne iskusnih frizera

Pravilna nega kose podrazumeva mnogo toga, počev od načina pranja, preko dodatne nege i ulepšavanja, pa sve do redovnog šišanja. Svi bismo voleli da naša kosa izgleda kao one iz magazina o lepoti i modi.  

Nega kose
Foto: Freepik

 

To danas i nije toliko nedostižno, ali je, pre svega, potrebno uložiti dosta truda i vremena. Otkrivamo tajne iskusnih frizera, nakon čega će mnoge misterije oko osnovnih koraka u nezi kose biti razjašnjene.   

 

Pravilno pranje kose u tri koraka

Nega kose kod kuće nije komplikovan proces, samo je važno da znate kada i zašto da koristite određene proizvode. Nakon što pročitate ovaj tekst, mnogi od vas će shvatiti da greše, već u prvim koracima prilikom pranja kose. Svi smo čuli za maske, pakovanja, balzame, regeneratore, ulja… Ali, šta oni zapravo rade našoj kosi? Da li znamo kako da ih pravilno koristimo i kojim redosledom? 

 

Šampon – prvi i obavezan korak

Pranje kose je obavezno i spada u postupke redovne higijene, kao i tuširanje, umivanje lica, pranje zuba… Šamponi su namenjeni pranju i čišćenju kose i kože glave. Klasičan šampon se nanosi na mokru kosu i utrljava u teme. Deluje tako što otvara kutikulu dlake, kako bi odstranio suvišne masnoće i nagomilane prljavštine.

Danas je ponuda ovih proizvoda toliko raznovrsna da svako može pronaći pravi preparat za sebe. Postoje čak i šamponi za suvo pranje kose, koji se koriste u situacijama kada nismo u mogućnosti da operemo kosu na klasičan način.

 

Najvažnije je izabrati adekvatan šampon

Šampon koji najviše peni ili najlepše miriše često nije najbolje rešenje. Za pravilan izbor važno je da znamo karakteristike naše kose i kože glave. Dobar šampon bi trebalo da pomogne u otklanjanju problema sa kojim se suočava kosa (npr. oštećeni krajevi).  

Pravilna nega kose
Foto: Freepik

 

Uobičajeno je da se kosa pere dva do tri puta nedeljno. U zavisnosti od potreba i tipa svake pojedinačne kose, postupak se može primenjivati ređe ili češće. 

Osobe koje su više izložene nečistoćama i prljavštinama u svom okruženju, te oni koji se pojačano znoje, mogu da peru kosu svaki dan. Isto važi i za osobe koje imaju izuzetno masnu kosu. U tom slučaju se preporučuje korišćenje posebnih šampona, bez sulfata i parabena. Šamponi za čestu upotrebu su blagi, ne sadrže jake hemikalije, nisu agresivni za kosu i skalp, te mogu da se koriste svakodnevno.

Sa opadanjem kose suočavaju se mnogi muškarci, ali i žene. Uzroci su različiti, ali dobra vest je da postoji rešenje. Na tržištu su sve više prisutni kozmetički proizvodi koji uspešno umanjuju pojavu opadanja kose. Ako se pitate koji je najbolji šampon protiv opadanja kose, pročitajte jedan od naših tekstova.

S obzirom da je svaka kosa različita, svako od nas bi trebalo da ima svoj šampon. Dakle, nije dobro da cela porodica koristi npr. šampon protiv peruti, ukoliko samo jedan član ima taj problem.

 

Maska – hrani i obnavlja kosu

Maske ili pakovanja za kosu se nanose uvek na čistu, prethodno opranu kosu. Njihova glavna svrha je da hrane, neguju i hidriraju kosu. Dakle, da bi hranljivi sastojci prodrli u samu strukturu vlasi potrebno je prvo koristiti šampon. Podsećanja radi, šampon otvara kutikulu dlake, čisti kosu i ostavlja slobodnim put za proteine iz pakovanja. Zato je nanošenje maske drugi korak prilikom pranja kose.

Pravilna nega kose podrazumeva nanošenje odgovarajuće maske na celu dužinu vlasi, izbegavajući samo teme glave. Potrebno je da neko vreme „odstoji” na kosi, ponekad i da se raščešlja, pa tek onda ispere.

Maske se mogu primenjivati prilikom svakog pranja, ili po potrebi. Najvažnije je izabrati pravo pakovanje za kosu i pridržavati se uputstva sa ambalaže.

Maska za dodatnu negu kose
Foto: Freepik

 

Balzam – završni korak pri svakom pranju

Nakon što je kosa nahranjena, na scenu stupa balzam, odnosno regenerator. Njegova glavna uloga je da zatvori kutikulu dlake, kako bi kosa duže zadržala sve proteine i kako bismo olakšali češljanje. Ukoliko preskočimo ovaj korak, rizikujemo da dođe do dodatnog lomljenja, pucanja i oštećenja kose, već prilikom prvog češljanja.   

Osim toga, balzami za kosu dodatno ojačavaju i štite vlasi od spoljašnjih uticaja. Nanose se na vlažnu kosu, nakon ispiranja šampona (i maske) i to na krajeve. Potrebno je ostaviti proizvod nekoliko minuta da deluje, a potom temeljno isprati. Ukoliko preskačete ovaj korak, nakon nekog vremena vaša kosa će postati suva i beživotna, a krajevi ispucali i vidno oštećeni. 

Negovana kosa = sjajna kosa
Foto: Freepik

 

Dakle, više nije tajna čemu služe i kako deluju osnovni preparati za negu kose. Šampon i balzam su kreirani tako da funkcionišu kao odvojeni proizvodi i samo tako daju najbolje rezultate.

Dodatni savet stručnjaka jeste da uvek koristimo proizvode iz iste kolekcije, jer na taj način dobijamo maksimalan učinak. Mešanjem preparata različitih brendova mogu se dobiti manje delotvorni rezultati.

 

Zaboravite na šampone 2u1 

Šamponi 2u1 (šampon i regenerator u jednom proizvodu) su čist marketinški trik. Nastali su kao odgovor na ubrzan ritam života, nedostatak vremena i potrebu za instant rešenjima. Ipak, oni nisu dobro rešenje i iskusni frizeri ih ne preporučuju. Razmislite zašto. Logično je da jedan proizvod ne može istovremeno da obavlja obe funkcije. Zar ne? 

Postupak pranja kose u tri, prethodno opisana, koraka traje duže i neretko je skuplji. Međutim, ne zaboravite da lepa kosa nema cenu. Samo redovnom i pravilnom negom i održavanjem, vaša kosa će biti sjajna i zdrava. 

Šamponi 2u1 možda jesu jeftiniji nego kupovina zasebnih proizvoda, međutim ne daju prave rezultate. Upotrebom ovog proizvoda imaćete samo čistu kosu i kožu glave, ali ne i svilenu, mekanu i nežnu dlaku. Ovakvi preparati ne mogu biti učinkoviti kao korišćenje zasebnih proizvoda: šampona i regeneratora. 

 

Sušenje kose

Nakon šamponiranja, izuzetno je važno temeljno isprati kosu. Ostaci šampona i balzama mogu da prouzrokuju dodatno zamašćenje kose i efekat slepljene frizure. Posle ispiranja, dovoljno je samo blago utapkati kosu peškirom, kako bi se pokupila suvišna voda. Bez trljanja i grubih pokreta. Birajte peškir ili turban za kosu od mikrofibera, jer ova vlakna najmanje štete kosi. 

Pravilna nega kose
Foto: Freepik

 

Posle toga sledi sušenje. Sušenje kose prirodnim putem neće je dodatno oštetiti. Međutim, na ovaj način nikada ne možemo dobiti savršeno ravnu i lepo oblikovanu frizuru. Osim toga, ovaj proces može da traje predugo, naročito za one koji imaju dugu i gustu kosu.

Zbog toga je feniranje neizostavan postupak, naročito zimi i u hladnim danima. Da bi se oštećenja prouzrokovana dodatnim zagrevanjem svela na minimum, a postupak sušenja i oblikovanja kose ubrzao, neophodno je imati dobar i kvalitetan fen. Osim toga, postoje i posebni preparati koji su namenjeni zaštiti kose od pregrevanja i koji se nanose na kosu nakon pranja, a pre feniranja. Profesionalni fenovi koje koriste frizeri imaju veliku snagu, brzo suše kosu i napravljeni su tako da što manje oštećuju dlaku. 

Sušenje kose
Foto: Freepik

 

Naša preporuka je i da isprobate nove proizvode za stilizovanje kose, koji će, zahvaljujući fluorescentnim bojama, feniranje kod kuće učiniti zabavnijim.  

 

Pravilna nega kose zahteva redovno raščešljavanje

Kosu je neophodno češljati svaki dan, ne samo zbog urednijeg izgleda već i da bismo izbegli pojavu zamršene dlake. Raščešljavanje kose je obavezno najmanje dva puta dnevno: ujutru i pre spavanja, tako da je veoma važno izabrati odgovarajuću četku za svakodnevnu upotrebu. Četka MACADAMIA No Tangle je jedan od top proizvoda iz naše ponude iz ove kategorije. Specijalno je dizajnirana tako da omogućava lakše raščešljavanje.

Lako raščešljavanje kose
Foto: Instagram @stash_of_goodies

 

Dodatna nega 

Pranje u tri koraka, korišćenje adekvatne četke i redovno šišanje obezbediće kosi osnovnu negu i sjaj. Međutim, ukoliko je kosa izuzetno oštećena biće joj potrebna dodatna nega, koja će dobro doći i zdravoj kosi. To podrazumeva korišćenje dopunskih proizvoda za negu poput ampula i leave-in tretmana, ili šampona, maski i balzama koji u sebi sadrže neophodne sastojke. Jedan od tih blagotvornih sastojaka je i ulja makadamije.

Ako želite da imate mekšu i svilenkastiju kosu obavezno u svoju kolekciju za negu uvrstite proizvode sa arganovim uljem. Ovo ulje je naročito delotvorno kod oštećene i suve kose. 

 

Ulepšavanje kose

Ukoliko ste godinama zanemarivali svoju kosu, ni najskuplji proizvodi ne mogu dati brza rešenja. Duža nepravilna nega, zahteva i duže vreme za oporavak i rast zdrave kose. Nega kose ricinusovim uljem pomoći će bržem rastu zdrave kose

Lepa i sjajna kosa
Foto: Freepik

 

Ako ste nestrpljivi i ne možete da sačekate da vam kosa poraste uvek možete da je nadogradite. Uz pravilan izbor umetaka i poštovanje saveta nadogradnja kose neće biti bauk.  

Najčešća promena koja utiče na celokupan izgled jeste promena boje kose. Farbanje kose primenjuju i žene i muškarci koji žele da promene prirodnu boju svoje kose, ili da prikriju sede. Ako se pitate „Kako odabrati pravu farbu za kosu”, obavezno pročitajte naš tekst o tome. Nega kose posle farbanja podrazumeva dodatnu hidrataciju i upotrebu šampona, maski i balzama za farbanu kosu, kako bi ona duže sačuvala boju i sjaj. 

Kozmetička industrija je toliko napredovala da današnje farbe, ukoliko se pravilno koriste, nemaju štetan uticaj na kosu. Ipak, pojedini ljudi imaju alergije na određene hemikalije iz klasičnih farbi za kosu. Ukoliko želite da promenite ili osvežite boju kose na prirodan način, birajte kanu za kosu.   

 

Šišanje omogućava zdrav rast kose

Da bi kosa bila zdrava, neophodno ju je redovno skraćivati. Čak i ukoliko želite da je pustite da poraste, šišanje, barem na svaka tri meseca, je obavezno. Cilj nije imati samo dugu, već pre svega zdravu i lepu kosu. Redovnim šišanjem se zaustavlja pojava rascvetalih krajeva. 

Zašto je važno da šišanje radi profesionalac? Zato što frizeri koriste profesionalni alat i pribor, oni poznaju sve tehnike svog zanata, imaju iskustva i mogu da vam pomognu prilikom odabira najbolje frizure za vaš oblik lica. Takođe, dobar frizer će vam uvek dati savete kako da negujete kosu i šta je najbolje za vaš tip kose. 

Povremeno šišanje kose je obavezno
Foto: Freepik

 

Pravilna nega kose tokom leta

Pravilna nega kose je neophodna tokom cele godine. Leti je potrebno dodatnu pažnju posvetiti kosi, jer je više izložena suncu, UV zracima i vodi. 

Leto na bazenu može da ostavi posledice na kosu, kožu i nokte, ukoliko se predugo izlažemo vodi u bazenu. Kosa je hidrofilna, što znači da lako upija vodu i sve što se nalazi u njoj. 

Voda u bazenu sadrži hlor i druge hemikalije, koje mogu da dovedu do izbeljivanja prirodnog pigmenta kose i slabljenja vlasi. Takođe, sadrži i povećanu koncentraciju jona bakra, koji se dodaju radi sprečavanja pojave algi. Zbog toga, kao posledica dugotrajnog boravka u bazenu, može doći do pojave zelenih nijansi na kosi. 

Nega kose leti
Foto: Freepik

 

To ne znači da ne treba da idemo na bazen, već da budemo umereni i da koristimo adekvatne preparate koji će zaštititi i negovati našu kosu. Kosi ćete pomoći i ako nakon izlaska iz bazena odete pod tuš sa čistom vodom, koja će delimično sprati hemikalije iz kose. 

Takođe, i preventiva je izuzetno važna. Ukoliko ste strastveni ljubitelj plivanja, i volite dugo da budete u vodi, zaštitite kosu kapom za plivanje. Dobra opcija je i da pokvasite kosu čistom vodom pre ulaska u bazen. Na taj način će kosa upiti vodu koja nije hlorisana i duže će biti otporna na upijanje vode iz bazena. 

 

Nega kose na moru 

Pravilna nega kose na moru se delimično razlikuje od redovne. Da bismo se sa mora vratili sa zdravom kosom potrebna joj je dodatna hidratacija i zaštita od sunca, bez obzira da li je farbana ili netretirana. 

Ukoliko na plaži ne postoje tuševi sa čistom vodom kojom biste isprali so iz kose nakon izlaska iz mora, onda obavezno to učinite po povratku u smeštaj. Važno je da se so ne zadrži u kosi, kako je ne bi dodatno isušila. Dakle, ne morate svakoga dana da koristite šampon, ali je važno da kosu svakodnevno operete čistom vodom. Nakon toga nanesite odgovarajući balzam i dobro ga isperite. 

Leto je vreme kada sebi možemo da priuštimo luksuz prirodnog sušenja kose. Iskoristite toplo vreme i podarite kosi odmor od dodatnog zagrevanja.   

Pravilna nega kose na moru
Foto: Freepik

 

Nega kose posle mora zavisi od toga koliko ste na odmoru vodili računa o svojoj kosi. Poznavajući loše navike klijenata, frizeri obično savetuju šišanje i farbanje kose po povratku s mora. Međutim, ukoliko ste se pridržavali pravila i negovali kosu za vreme odmora, šišanje neće biti neophodno. Krajevi će ostati zdravi, a kosa blistava. 

Naravno farbanje i promena boje je pre svega stvar estetske prirode i zato je izbor na vama. U zavisnosti od kvaliteta farbe koju koristite, kao i od nege nakon farbanja, moguće je da će se boja isprati i izbledeti. U tom slučaju po povratku sa mora obavezno je novo farbanje, kako biste kosi vratili željenu nijansu i sjaj.     

 

Pravilna nega kose zimi

Zimska nega kose pored pojačane hidratacije i zaštite, podrazumeva i brigu o faktorima koji mogu imati negativan uticaj (hladnoća, vetar, vlaga…). Kape, kačketi i slični zimski odevni predmeti dodatno će zaštititi kosu. Poželjno je da oni budu od prirodnih materijala i da nisu preuski, kako se glava ne bi dodatno znojila ispod kapuljače. 

Zimi se kod kose češće javlja naelektrisanje. Do ove pojave dolazi iz više razloga, između ostalog i zbog nošenja rolki, šaleva i kapa od veštačkih materijala. Stručnjaci zato savetuju da zimi obavezno koristimo preparate za kosu protiv statičkog elektriciteta. Naša preporuka je INSIGHT Anti Frizz Hydrating balzam za kosu.  

Zimska nega
Foto: Freepik

 

Takođe, ono što savetuju iskusni jeste pranje kose vodom koja nije previše topla. Vruća voda može dodatno da isuši kosu. Toplota utiče i na proširenje pora na koži, zbog čega niske spoljne temperature mogu da oštete kožu glave. Tajni savet stručnjaka jeste da krajeve kose ispirate potpuno hladnom vodom, koja će obezbediti duži sjaj dlake. 

 

Ukoliko ste tokom cele godine pravilno negovali kosu, najhladnije i najtoplije godišnje doba neće biti veliki izazov za vas. 

 

Nega muške kose se ne razlikuje od nege ženske kose. Ista pravila važe za sve. Ne očekujte čudo nakon jednog ili dva pranja, jer rezultati ne dolaze preko noći. Potrebno je biti uporan i istrajan u pravilnoj nezi. 

Nega muške kose
Foto: Freepik

 

Ukoliko i dalje niste sigurni kako da izaberete prave proizvode za vašu kosu, konsultujte se sa svojim frizerom. Isprobajte više brendova, kako biste pronašli onaj koji vama najviše odgovara. Pišite nam i otkrijte vašu tajnu za pravilnu negu kose. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)