Hidratacija organizma – tajna zdravog i blistavog izgleda

Prvi znaci dehidratacije organizma se vide na našoj koži, kosi i noktima. Do ove pojave dolazi iz više razloga. Međutim, postoje i efikasni načini da se to izbegne. Redovna hidratacija organizma na više nivoa je ključna za naše zdravlje. 

zdrv i blistav izgled
Foto: Freepik

 

Ukoliko su vam usne često suve, to je prvi pokazatelj da se organizam bori sa nedostatkom vode. Brza hidratacija organizma ispijanjem vode, ili limunade, u manjim gutljajima može trenutno da pomogne. Međutim, ne daje efikasne rezultate na duži period. Potrebno je da promenite životne navike; počevši od režima ishrane, pa sve do načina na koji negujete lice i telo.

Kada je hidratacija organizma u pitanju, ljudi često greše i misle da je dovoljno samo da piju dve litre vode dnevno. Čak i ako vodite zdrav život, bez alkohola, cigareta i nezdrave hrane, potrebna vam je dodatna hidratacija. Gubitak vode iz organizma može da bude samo upozorenje da nešto ne radimo kako treba, ili posledica ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Do manjka vlažnosti kože naročito dolazi leti, kada je svim živim bićima potrebna dodatna voda. Visoke temperature su razlog zbog kojeg vlaga iz organizma brže ispari. Zato hidratacija organizma mora da se obavlja i na unutrašnjem i na spoljašnjem nivou. 

Hidratacija
Foto: Freepik

 

Unos dovoljne količine tečnosti tokom vrelih meseci je ključan za preventivu. Međutim, to često nije dovoljno i potrebno je pojačati hidrataciju kože kozmetičkim preparatima. 

Kozmetički proizvodi za hidrataciju kože nisu samo reklamni trik farmaceutskih i beauty kompanija. Oni zaista utiču na poboljšanje kvaliteta života i trebalo bi da ih koriste svi, i žene i muškarci, za svakodnevnu negu. 

 

Kako izabrati dobar kozmetički proizvod za hidrataciju kože

Za pravilan izbor kozmetike važno je da poznajete svoju kožu (koji je tip, kako reagujete na određene sastojke, da li imate alergije i sl.). Prilikom kupovine bilo kog proizvoda obratite pažnju na deklaraciju. Čitajte namenu i sastav proizvoda. Preparati za hidrataciju su formulisani tako da zadrže vodu u ćelijama kože. 

 

Obično sadrže neke od sledećih sastojaka:

  • Vitamin C – povećava sintezu kolagena i ima antioksidantno dejstvo.
  • Kolagen – obnavlja ćelije kože, povećava njenu čvrstinu i sjaj. 
  • Hijaluron – poboljšava teksturu i elastičnost kože.
  • Šea puter – štiti kožu od spoljašnjih uticaja i isušivanja.
  • Glicerin – vlaži i obnavlja kožu.
  • Elastin – sprečava gubitak vode i starenje.
  • Kokosovo ulje – neguje i leči kožu.
  • Bademovo ulje – čini kožu hidriranom, mekom i glatkom.
  • Konoplja – pospešuje prirodnu vlažnost kože.
  • Arganovo ulje – revitalizuje, obnavlja i omekšava suvu kožu.
  • Aloe vera – hrani i leči oštećenu kožu. 

 

Hidratacija organizma preko hidratacije kože tela

Da je naša koža tela suva, najčešće primetimo prekasno. Obično to uvidimo onda kada promena ishrane i povećano konzumiranje vode ne daju brze rezultate. U potrazi za instant rešenjima obično uhvatimo prvu kremu koju nađemo, kako bismo namazali suvu kožu na nogama i rukama. Međutim, to nije dovoljno. Hidratacija kože tela je stalni proces. U tome nam pomaže upotreba losiona i mleka za telo. Ako ih koristite pravilno, izbeći ćete pojavu dehidratacije kože, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima.  

hidratacija organizma - blistav izgled
Foto: Freepik

 

Važno je da se hidratacija kremama obavlja odmah nakon tuširanja. Dobra hidratantna krema, ulje ili losion za telo će prirodnu vlagu zadržati u ćelijama kože. Osim toga, dodatno će nahraniti i navlažiti spoljašnji sloj kože i na taj način sprečiti brzo isušivanje. Dakle, kreme i losioni se nanose na suvu i čistu kožu, najkasnije 10-15 minuta nakon svakog tuširanja.

Ukoliko imate izuzetno suvu, dehidriranu kožu, naša preporuka je da koristite proizvode koji ne sadrže alkohol, parabene i silikone. Ovi sastojci bi mogli dodatno da je isuše. Hidratantni losion za ruke i telo sa arganovim uljem obnavlja lipidni sloj kože, štiteći je od negativnih spoljašnjih uticaja. Pruža intenzivnu dvadesetčetvoročasovnu hidrataciju, tonira, regeneriše i balansira ishranu kože, sprečavajući isušivanje i perutanja. Ovaj losion ublažava bore i bori se protiv znakova prevremenog starenja kože. Redovnom upotrebom, koža postaje elastičnija, mekša i svežija.  

Svima nama se desi da žurimo, nemamo dovoljno vremena, ili jednostavno zaboravimo da nanesemo losion za telo. Zato ne bi bilo loše da ove proizvode držite u kupatilu i da ih koristite odmah nako što se istuširate. Ukoliko se desi da ponekad preskočite ovaj korak, ne brinite. Važno je da vodite računa da vam izostanak hidratacije tela pomoću losiona ne pređe u naviku. Loše navike se najteže menjaju i donose štetu celom organizmu.  

 

Dodatna hidratacija tela

Za intenzivniju hidrataciju tela koristite gel za tuširanje INSIGHT Skin koji dubinski hrani i neguje kožu, ostavljajući je mekom i glatkom. Namenjen je za svakodnevnu upotrebu na svim tipovima kože. Lagana tekstura obezbeđuje brzo upijanje i održava prirodan nivo vlažnosti. 

hidratacija tuširanjem
Foto: Freepik

 

Nakon tuširanja lagano, kružnim pokretima, umasirajte INSIGHT Skin hranljivo ulje za telo koje se brzo upija i ne ostavlja mastan trag. Sadrži arganovo ulje koje poboljšava izgled i zdravlje kože. 

Ukoliko više volite kremastu strukturu proizvoda za negu tela, isprobajte INSIGHT Skin hranljivu kremu za telo. Svakodnevno, nakon tuširanja, nanesite odgovarajuću količinu kreme i umasirajte je u kožu. Ova krema je lagane teksture, hrani i hidrira kožu, pružajući joj trenutni osećaj svežine. Nakon primene, koža ostaje meka i nežna na dodir.

 

Piling tela u borbi protiv suve kože

Koža je organ koji ima sposobnost da se obnavlja i čisti odbacivanjem izumrlih ćelija. Zato se na površini našeg tela zadržavaju sitne ljuspice, koje ponekad nisu uočljive „golim okom”. Bez obzira na godišnje doba i vidno stanje vaše kože, trebalo bi redovno raditi piling celog tela. Na taj način se odstranjuju izumrle ćelije, uklanjaju teže dostupne nečistoće, poboljšava cirkulacija i omekšava koža. Nakon piling tretmana, omogućava se intenzivnije upijanje hidratantnih krema i seruma.

Piling se nanosi na čistu i vlažnu kožu, nakon tuširanja. Potrebno ga je umasirati laganim kružnim pokretima i posle nekoliko minuta isprati toplom vodom.

Posle intenzivnog sunčanja u letnjoj sezoni, obično dolazi i do izraženijeg perutanja kože. Tada bi trebalo pojačati primenu piling preparata. Naša preporuka je da u tom slučaju koristite piling od kafe, koji ujedno pomaže kod smanjivanja pigmentacijskih fleka i pri izjednačavanju tena. 

piling od kafe
Foto: Bodyboom

 

Za efektno uklanjanje odumrlih ćelija kože prilikom svakog tuširanja, koristite piling rukavice. Osim što odstranjuju odumrle ćelije, ove rukavice podstiču cirkulaciju, te pomažu u borbi protiv celulita. 

 

Hidratantne kreme za ruke

Naše ruke su najizloženije štetnim spoljašnjim uticajima (vetar, hladnoća, UV zraci…). U stalnom su kontaktu sa vodom, deterdžentima i hemikalijama, kao i mikrobima i nečistoćama iz okruženja. Zato se na šakama najpre vide znaci starenja. 

Kako bismo vidan proces starenja odložili za što kasniji period, moramo svakodnevno da negujemo ruke. To znači da je krema za hidrataciju kože na rukama potrebna svima, bez obzira na pol i uzrast. Trebalo bi da nam je stalno dostupna. 

Da bi vaše šake bile nežne i mekane na dodir mažite ih, bar dva puta dnevno, preparatima za negu ruku. Pravilna nega podrazumeva nanošenje kreme na suve i čiste, prethodno oprane, ruke. Ako imate problem sa suvom kožom, koristite negujuće losione više puta u toku dana.

hidratacija ruku
Foto: Freepik

 

Korak više za hidrataciju ruku

Za potpuni oporavak ispucale i suve kože na rukama, kozmetičari savetuju nanošenje kreme pred spavanje i nošenje pamučnih rukavica. Rukavice stvaraju efekat saune i proširuju pore, tako da aktivni sastojci dospevaju dublje u strukturu kože. Ćelije se hrane i obnavljaju preko noći, a rezultat je nežna i mekana koža na rukama. Ovakav tretman ima pozitivna dejstva i na nokte i zankotice.

Čak i ako nemate problema sa ispucalom kožom na rukama, trebalo bi povremeno na ovaj način da nahranite kožu. Naročito u zimskom periodu. Za tu namenu predlažemo da koristite kremasti serum za ruke i nokte. Proizvod je namenjen svim tipovima kože i sadrži arganovo ulje koje obnavlja strukture noktiju i zanoktica, stimuliše prirodni oporavak kože i znatno usporava starenje. Svakodnevnom upotrebom ove kreme uspostavlja se pH ravnoteža, koža se regeneriše i postaje meka i nežna.    

hidratacija organizma
Foto: Freepik

 

Hidratacija hijaluronom

Hijaluron je jedan od najboljih sastojaka koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima za hidrataciju i anti-aging. Ova aktivna supstanca se godinama koristi u farmaceutsko-kozmetičkoj industriji. U poslednje vreme sve je popularnija, jer odgovara svim tipovima kože.

Zbog čega je hijaluron toliko blagotvoran? U pitanju je složeni šećer koji se prirodno nalazi u sastavu našeg organizma. Vezuje se za vodu i zadržava je u koži poput sunđera. Hijaluron je prisutan u koži, zglobovima i hrskavici, ali njegova koncentracija u našem organizmu s godinama slabi. Zato je važno da, nakon 30. godine života, molekule hijaluronske kiseline unosimo preko kozmetičkih proizvoda. Sve o hijaluronu i nezi kože ovim polisaharidom, pronaći ćete na našem blogu. Hijaluronska kiselina obezbeđuje čvrstinu i elastičnost, sprečava gubitak vitalne vlažnosti i poboljšava zaštitna svojstva kože.  

hidratacija tela
Hidratantni losion za telo sa hijaluronskom kiselinom REVUELE Hydralift Hyaluron

 

Hidratantni losion za telo sa hijaluronskom kiselinom intenzivno hrani i podmlađuje kožu. Koristi se nakon pilinga tela, za dubinsku hidrataciju. Posebno je pogodan za suvu, ispucalu i oštećenu kožu, jer ne sadrži parabene, alkohol i silikone. 

 

Dnevna krema-fluid Noćna krema-fluid Krema za ruke i nokte
dnevna krema noćna krema krema za ruke

Iz iste kolekcije REVUELE Hydralift Hyaluron pronaći ćete sve proizvode za negu lica i tela. Bazirani su na čistoj hijaluronskoj kiselini i namenjeni intenzivnoj ishrani ćelija. Njihovom redovnom primenom koža postaje glatka i hidrirana. 

hidratacija ampulama čišćenje lica krema za predeo oko očiju
Serum u ampulama Micelarni losion Gel za predeo oko očiju

 

 

Hidratacija kože lica 

Lice bi trebalo hidrirati svakodnevno, nanošenjem krema sa aktivnim supstancama koje sprečavaju preveliki gubitak vode. O hidrataciji lica smo pisali ranije na našem blogu.

hidratacija lica
Foto: Freepik

 

Dubinska hidratacija lica je temeljan postupak koji dovodi do obnove i osveženja ćelija kože. Za tu namenu se obično koriste posebne maske za lice, čiji hranljivi sastojci dubinski prodiru u strukturu kože. Maska se nanosi na čisto i suvo lice, ostavi da deluje 15-20 minuta i nakon toga ispira. Potom se na lice nanose hranljive kreme i ulja. Nakon ovog tretmana, koža izgleda nežno i podmlađeno.  

maske za lice
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Za potpuniji efekat, kozmetičari savetuju i laganu masažu lica tokom tretmana. Na taj način se podstiče cirkulacija, čime se hranljivi sastojci iz proizvoda bolje apsorbuju u koži.

Osobama koje imaju izuzetno suvu kožu lica preporučuje se poseta kozmetičkim salonima. Profesionalci koriste posebne aparate za tretmane lica kojima se duboko u kožu ubrizgaju aktivne supstance iz kozmetičkih preparata. Na taj način se radi direktna hidratacija ćelija čime se one podmlađuju, a licu se vraća prirodna vlažnost i sjaj.   

 

Hidratacija usana

Suve usne su jedan od prvih pokazatelja stanja našeg organizma. Da bi uvek bile spremne za šminku i poljupce, moraju da se neguju svakodnevno. Osnovna nega usana se zapravo svodi na njihovu hidrataciju.

Koža na usnama je tanka i osetljiva. Potrebna joj je svakodnevna hidratacija kremama i balzamima. Dobar proizvod za negu usana ne stvara osećaj „težine” i pomaže regeneraciji oštećene kože.

Balzam neguje i štiti usne od različitih spoljašnih faktora i pruža im dugotrajnu hidrataciju. Redovnom primenom one postaju mekane i nežne na dodir.

hidratacija usana
Foto: Freepik

 

Istina je da se usne najviše suše i pucaju zimi zbog hladnoće kojoj su konstantno izložene, te leti zbog visokih temperatura. Međutim, pravilna nega podrazumeva redovnu hidrataciju tokom cele godine. Na taj način sprečavamo pojavu ispucalih usana na zimovanju i letovanju.    

Ukoliko ipak dođe do neželjenog efekta, postoji rešenje. S vremena na vreme, uradite blagi piling usana, kako biste uklonili mrtve ćelije kože i poboljšali cirkulaciju. Za to vam je potrebno malo šećera i nekoliko kapi vode (ili meda). Smesu utrljajte nežnim, kružnim pokretima, ostavite da odstoji minut-dva i isperite mlakom vodom.

piling za usne
Foto: Freepik

 

Ovaj postupak traje svega nekoliko minuta, a mnogo doprinosi lepšem i zdravijem izgledu usana, pa i celog lica. Piling tretman predstavlja i odličnu pripremu usana za šminkanje. Nakon tretmana, obavezno koristite balzam ili ulje za usne.     

 

Hidratacija kose

Ovaj pojam se odnosi na redovnu upotrebu preparata za negu, koji će nahraniti kosu i pružiti joj neophodnu vlažnost. Hidratacija kose kod kuće uopšte nije komplikovan proces. Potrebno je da se „naoružate” šamponima, maskama i balzamima koji će dodatno nahraniti kosu i sprečiti njeno preterano isušivanje.

Pročitajte kako se radi dubinska hidratacija kose i obavezno isprobajte ovaj tretman. Vlasi će nakon dubinske nege povratiti neophodnu vlažnost i biće svilenkaste i sjajne. 

hidratacija kose
Foto: Freepik

 

Na kraju da sumiramo: hidratacija organizma je svima potrebna. Upotreba losiona, krema i drugih kozmetičkih preparata bi trebalo da bude deo svakodnevne rutine i redovne nege svakog muškarca i žene. 

Voda je izvor života i neophodna je svima, čak i našim ćelijama. Magična definicaja: pijte dve litre vode dnevno – nije dovoljna za potpunu i pravilnu hidrataciju organizma. Da bi naša koža i kosa zadržale neophodnu vlažnost potrebna im je hidratacija i spolja i iznutra. Hidratacija organizma kremama daje efektne rezultate i zadovoljava potrebe modernog društva.  

 

Kojih pravila se vi pridržavate kad je hidratacija organizma u pitanju? Da li redovno negujete vašu kožu? 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)