Kreme za samopotamnjivanje – osunčan ten tokom cele godine

Svi volimo osunčan, preplanuli ten, zbog kog koža više blista, zubi izgledaju belje, a mi smo obično zadovoljniji svojim izgledom. Sunčanjem se u telu proizvodi vitamin D, koji je dobar za kosti, zube i kožu, podiže nivo serotonina, tzv. hormona sreće i umanjuje stres u organizmu. Međutim, izlaganje sunčevim zracima dovodi i do prevremenog starenja kože, a ukoliko se ne koristi adekvatna zaštita od štetnih UV zračenja, može doći i do različitih kožnih oboljenja. Kreme za samopotamnjivanje kože su odlična zamena za sunčanje ili odlazak u solarijum, jer omogućavaju brzo postizanje preplanulog tena, bez izlaganja UV zracima. Kada naučite pravilno da ih koristite, sigurni smo da će one postati vaš „tajni” trik za bronzani ten. U nastavku pogledajte najvažnije smernice i savete za brzo postizanje ujednačeno tamnog tena.

 

Šta treba da zapamtite

Kada je reč o kozmetici za samopotamnjivanje suština je u pravilnom odabiru proizvoda. Potrebno je da izaberete onaj koji odgovara vašem tenu i tipu kože. Ukoliko imate veoma svetlu kožu, birajte proizvode koji će vam omogućiti da postepeno postignete preplanuli efekat. S druge strane, ukoliko imate maslinasti ten, možete da birate kreme koje su namenjene tamnijem tenu, te da na taj način vaša koža brzo dobije željenu „crnu” nijansu.

Kreme za samopotamnjivanje
Foto: Freepik

 

Osim pravilnog odabira i nanošenja kreme za samopotamnjivanje, za blistav ten je važno i šta jedemo. Potrebno je da u organizam unosimo što više antioksidanasa, beta-karotena i vitamina koji su prisutni u paradajzu, šargarepi, lubenici i drugom voću i povrću crvene i narandžaste boje. Naša koža će na taj način biti više hidrirana i blistava, a samim tim će moći i bolje da apsorbuje kreme i druge preparate.

 

Saveti za nanošenje kreme za samopotamnjivanje

Redovna i pravilna nega kože bi trebalo da bude obavezan deo svakodnevne rutine svakog ko želi da ima blistav ten. Pročitajte post „Kozmetika – vodič za početnike”, kako biste se podsetili značaja pojedinih tretmana, poput pilinga.

Za bolji efekat, dva-tri dana pre nanošenja kreme za samopotamnjivanje, potrebno je uraditi piling lica i tela. Ovaj korak bi trebalo da bude obavezan deo pripreme, jer se njime uklanjaju nagomilane odumrle ćelije kože sa površine. Nakon pilinga koža će biti mekša i spremnija da ravnomerno upije kremu za samopotamnjivanje. Na taj način ćete izbeći pojavu tamnih mrlja i neujednačene boje.

Da bi koža bila što blistavija, a tamna boja postojanija, važna je redovna hidratacija pre, ali i nakon tretmana. Dodatni savet je da birate kreme za samopotamnjivanje koje sadrže hidratantne sastojke, poput hijaluronske kiseline i šea putera.

 

Kako se nanose kreme za samopotamnjivanje

Da biste postigli ujednačen ten i željeni efekat, potrebno je da kremu, losion, sprej ili penu za samopotamnjivanje kože nanesete na pravilan način.

Najbolje vreme za nanošenje kreme za samopotamnjivanje su večernji časovi. Potrebno je nekoliko sati da proizvod počne da deluje i napravi efekat „suncem okupane” kože. Ovaj period obično traje između četiri i osam sati, što zavisi od konkretnog proizvoda. U tom periodu se ne preporučuju naporne fizičke aktivnosti, koje podstiču prekomerno znojenje, zbog čega bi moglo doći do pojave neujednačenog tena. Kremu nanesite nekoliko sati pre spavanja, da bi se boja temeljno upila, ali i da ne bi ostavila fleke na garderobi.

Prilikom samog postupka nanošenja, najbolje je da koristite mekanu rukavicu kreiranu baš za ovu namenu. Tako ćete najravnomernije naneti kremu na površinu kože i ujedno zaštititi dlanove od prevelike količine boje za samopotamnjivanje. Takođe, ukoliko koristite rukavicu za nanošenje proizvoda za samopotamnjivanje, krema neće moći da prodre između prstiju i napravi fleke na ovom delu šake. Kremu uvek nanosite kružnim pokretima, vodeći računa da je svaki deo tela ravnomerno namazan. Na laktove, kolena i stopala nanesite manju količinu kreme. Da bi boja na ovim delovima tela bila što ujednačenija, prilikom nanošenja savijte ruke i noge u predelu laktova i kolena. Kada skinete rukavice, ne zaboravite da namažete i gornje delove šaka.

Svakodnevnim mazanjem proizvoda za samopotamnjivanje, boja će se postepeno intenzivirati do određenog maksimuma. Postignuti ten i efekat ćete najbolje održati tako što ćete nakon dostizanja najtamnije nijanse, nastaviti da redovno koristite kozmetiku za samopotamnjivanje kože. Po prestanku korišćenja kreme za samopotamnjivanje, boja tena se postepeno ispira u roku od tri do četiri dana. Uz piling tela ili korišćenje pene za uklanjanje boje za samopotamnjivanje kože, ovaj postupak se može ubrzati.

Kako biste sprečili brzo ispiranje boje sa kože, tuširajte se mlakom (a ne vrućom) vodu. Nakon toga kožu prosušite tapkanjem peškira (nikako grubim trljanjem). Obavezno posle tuširanja nanesite hidratantni losion ili mleko za telo.

Kreme za samopotamnjivanje - preplanuli efekat na koži
Foto: Freepik

 

Lice

Kada je reč o nanošenju kreme za samopotamnjivanje kože lica, pravila su više-manje ista. Prilikom odabira proizvoda obratite pažnju na deklaraciju, odnosno pročitajte da li je krema koju nameravate da koristite namenjena za nanošenje na lice.

Prilikom nanošenja kreme ne zaboravite na uši, ali dobro pazite i na deo uz kosu, obrve, te predeo oko nosa i očiju. Višak kreme utapkajte vatom ili tupferom i pazite da ne ofarbate obrve. Savet plus je da, nakon nanošenja kreme na lice, čistom i suvom četkicom iščetkate obrve, kako biste skinuli višak kreme sa njih.

 

Kako izbeći najčešće greške

• Najmanje 24 sata pre nanošenja kreme ili spreja za samopotamnjivanje, nemojte se depilirati ili brijati, jer možete oštetiti površinski sloj kože. Ovi proizvodi se ne smeju nanostiti na oštećenu i iritiranu kožu.

• Ne zaboravite da redovno, svakodnevno hidrirate kožu (pre tretmana). Suva koža upija mnogo više kreme, zbog čega ovi delovi tela izgledaju tamnije. Neravnomerno nanošenje proizvoda kao posledicu ima stvaranje fleka i neujednačene boje na koži.

• Kupite rukavice ili sunđer za nanošenje kreme. Osim što nećete obojiti dlanove, ravnomernije ćete naneti kremu, što će rezultirati lepšim i blistavijim, bronzanim tenom.

• Koristite pravilnu količinu proizvoda, ni premalo, ni previše. Što duže budete koristili kremu za samopotamnjivanje, znaćete da procenite savršenu količinu za vas.

• Ukoliko ste na nekim delovima tela zaboravili da nanesete kremu ili ste koristili preveliku količinu proizvoda, ne popravljajte greške odmah. Sačekajte da koža upije proizvod u potpunosti, pa uradite piling tog dela tela ili koristite proizvod za uklanjanje boje. Potom, ponovo nanesite kremu za samopotamnjivanje.

ST. Moriz kreme za samopotamnjivanje kože
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Naša preporuka

Postignite savršen ten pomoću spreja za samopotamnjivanje ST MORIZ Advanced Medium, koji se lako nanosi i koži daje potpuno prirodan i preplanuo izgled. Zahvaljujući formuli u spreju i raspršivaču od 360° jednostavno se nanosi i na teže dostupne delove tela. Nakon prskanja na koži dovoljno dugo ostaje blago vlažan trag što omogućava ravnomerno utrljavanje proizvoda. Brzo se suši i ne ostavlja lepljiv sloj i fleke na odeći. Boja (bronzani ten) se razvija u period do 1 do 8 sati nakon nanošenja, a efekat preplanulosti traje nekoliko dana. Ovo je najlakši i najbrži način za postizanje osunčanog izgleda bez izlaganja UV zracima. Proizvod je dermatološki testiran i pogodan za sve tipove kože. Posebno se preporučuje za postizanje srednje tamnog tena.

 

Da li ste probali kreme za samopotamnjivanje kože? Pišite nam u komentarima vaše utiske.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 16 komentar(a)

Komentari

  • Danka Orascanin
    20.05.2023. 05:07

    I jos nesto… Krema ili serum… Serum ili sprej, kako da zna koju da izaberem, ja volim da budem bas tamna ( ali ne prepecena što se kaže) i čak posle jako tamne boje nna moru još više pocrni i dobijem neku lepu bronzanu boju. Sada u 5 ujutru bih naručila samo kad bih znala. Koju. Da li sam ja pogrešno shvatila ili postoji neka koja postepeno potamnnujrvkoxuj, posle nekoliko nanošenja ili odmah? I da ne zaboravim rukavica je obavezna. Bila bih najsrecnija da što pre dobijem odgovor da odmah naručim ili da ujutru trčim u Borču mada ih više volela online. Jos jednom. Imam odličan pigment i na moru dobijem predivnu bronzanu boju posebno ako već imam podlogu iz solarijuma
    …. To bih volela da dobijem, jaču bronzanu boju samo da ne budem žuta…

  • Alexandar Cosmetics
    23.05.2023. 11:05

    Poštovana Danka,
    Sama tekstura proizvoda ne utiče na krajnji rezultat u pogledu intenziteta tamne nijanse. Efikasne rezultate možete postići i pomoću krema, i seruma, i sprejeva, pa savetujemo da birate proizvod koji Vama više odgovara, tj. onaj koji odgovara potrebama Vaše kože.
    Da biste postigli i održavali izuzetno tamnu nijansu potrebno je da koristite ove proizvode u kontinuitetu. Kod većine klasičnih proizvoda za samopotamnjivanje kože, nakon (jednog) nanošenja boja se razvija u roku od nekoliko sati (obično do šest ili osam sati) dok se ne dostigne maksimalan intenzitet. Da biste pojačali tamnu boju i održavali postignuti taman ten, potrebno je svakodnevno da koristite ove proizvode. Sasvim normalno je da se boja nakon nekoliko dana ispira i bledi, pa ukoliko želite da održavate taman ten redovno koristite kreme, serume ili pene.
    U našoj ponudi postoje i proizvodi koji omogućavaju postizanje tzv. personalizovanog tena, poput losiona za brzo samopotamnjivanje ST MORIZ Professional 1 Hour. To znači da sami možete uticati na intenzitet i nijansu tena. Boja se razvija već nakon prvog sata od nanošenja i postepeno postaje sve tamnija u roku od tri sata od nanošenja. Ukoliko npr. nakon 90 minuta od nanošenja proizvoda postignete željeni tamni intenzitet potrebno je da isperete proizvod sa kože, kako biste zaustavili dalje potamnjivanje.
    Takođe, u ponudi imamo i proizvode za postizanje trenutnih i privremenih rezultata, koji traju obično jedan dan, odnosno sve dok boju ne isperete sa kože vodom i sapunom.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Danka Orascanin
    20.05.2023. 04:49

    Poštovani, želim da naručim neku od ovih krema za potamnjivanje kože. Ja inace idem u solarijum ali nemam vremena posl dana i mnogo bi mi značilo da boju već. Imam a da dok ona lagano bledi ja dobijem boju koju inače imam.
    Problem je u tome što je moje posl. iskustvo bilo užas, koža mi je bila narandžasta, izgledalo je kao da sam prljava. Pročitala sam i sačuvala vaše uputstvo kao poseban dokumente. Naručila bih ali ne znam koju. Nne znam ni šta je. bolje krema ili pena ili kombinacija i nigde nisam našla uputstvo kako mazati ledja ili neki. Drugi deo koji je resko dohvatiti. Molim vas da mi kažete koja je najbolja, koja izgleda najprirodnija, i naruči u tu koju mi vi preporučite, imam normalnu kožu, malo suvlju u posl vreme jer ne mackam dovoljno. Ja sam inace vaša što bi se reklo, da li po prodavnica a ili ovako ali obožavam vašu kozmetiku i šminku. Mnogo bi mi značio odg na ovo.

  • Alexandar Cosmetics
    23.05.2023. 09:56

    Poštovana Danka,
    Hvala na poverenju i interesovanju za naše proizvode.
    Kao i kod odabira bilo kog kozmetičkog proizvoda, najbolji je onaj koji odgovara Vašem tipu kože i efektu koji želite postići. ST MORIZ proizvodi za samopotamnjivanje kože daju profesionalne rezultate i ujednačenu, bronzanu boju, bez fleka i neželjene žute, odnosno narandžaste nijanse. Važno je da se pridržavate uputstva za upotrebu koji je naveden na svakom pojedinačnom proizvodu, kao i da pravilno pripremite kožu za ovaj tretman (redovna hidratacija kože i piling). Takođe, obratite pažnju i na to kom tenu su proizvodi namenjeni. Ukoliko već imate tamniji ten, možete koristiti kreme, losione ili pene za srednje taman (medium) ili taman ten (dark). U suprotnom, ako imate svetao ten, najpre koristite kreme za postizanje blago tamnog tena (light).
    Sama formula i tekstura proizvoda (krema, pena, serum, sprej…) nisu presudni za konačne rezultate, ali mogu uticati na način nanošenja. Npr. sprej možete lakše i brže, ujednačeno naneti i na teže dostupne regije, mada je naša preporuka da uvek koristite rukavicu kako biste postigli najbolje rezultate. Ukoliko ne možete sami da dohvatite celu površinu leđa i ravnomerno i brzo nanesete proizvod, zamolite nekog da vam pomogne, nanoseći proizvod pomoću rukavice.

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Tamara Raznjatovic
    10.05.2023. 20:47

    Da li se mogu koristiti kreme za samopotamljivanje na lice ?

  • Alexandar Cosmetics
    11.05.2023. 09:22

    Poštovana Tamara,
    Hvala na javljanju i upitu.
    Na većini proizvoda za samopotamnjivanje kože je naznačeno da li su namenjeni samo za nanošenje na telo ili se mogu koristiti i za lice. U našoj ponudi ćete naći kreme (losione) i sprejeve namenjene za samopotamnjivanje kože lica.
    Naša preporuka je losion za samopotamnjivanje lica ST MORIZ Professional Light koji je trenutno dostupan na Ponudi meseca, po 30 odsto nižoj ceni.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Marina
    05.08.2022. 17:02

    Kako mogu da skinem fleke sa nogu od potamnjivanja

  • Alexandar Cosmetics
    08.08.2022. 08:10

    Poštovana Marina,
    Za uklanjanje fleka od samopotamnjivanja možete koristiti ST MORIZ penu za uklanjanje boje za samopotamnjivanje. Takođe, za ujednačavanje tena i uklanjanje suvišne boje možete uraditi i klasični piling tela.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Kristina
    23.04.2021. 02:19

    Dali kreme su bezbedne za trudnice?

  • Alexandar Cosmetics
    23.04.2021. 08:45

    Poštovana Kristina,
    Hvala na javljanju i pitanju koje ste postavili.
    Većinu proizvoda za samopotamnjivanje je dozvoljeno koristiti u trudnoći, ali je veoma važno da se o tome prethodno konsultujete sa ginekologom i dermatologom. Pokažite svom lekaru kremu koju želite da koristite, odnosno njen sastav, kako biste dobili pouzdane informacije.
    Ukoliko Vam lekar potvrdi da možete koristiti kremu za samopotamnjivanje, obavezno pre upotrebe uradite test osetljivost, čak i ako je u pitanju proizvod koji ste ranije koristili: nanesite kremu na malu površinu kože i pratite da li će doći do alergijskih reakcija (crvenilo, svrab i sl.). S razlogom se kaže da je trudnoća „drugo stanje”, pa tako na pojednine kozmetičke preparate koža može potpuno drugačije reagovati u toku trudnoće (u odnosu na uobičajenu reakciju).

    Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com

  • Marrija
    22.07.2020. 14:01

    Postovani,
    molim za preporuku vase kreme za samopotannjivanje tela, i da ima prijatan miris. Unapred hvala. Pozdrav
    Marija Eric

  • Alexandar Cosmetics
    22.07.2020. 14:40

    Poštovana Marija,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Većina krema za samopotamnjivanje ima specifičan miris, zbog određenih sastojaka koji su karakteristični za ove proizvode. Preporučujemo Vam REVUELE Self-Tanning kreme za samopotamnjivanje, koje nemaju intenzivan miris, veoma su prijatne za čulo mirisa i za kožu, a lako se nanose. Dostupne su u tri nijanse, pa Vam savetujemo da izaberete onu koja najviše odgovara boji Vaše kože i efektu preplanulosti koji želite da postignete.

    Za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com

  • Andjela
    29.06.2020. 22:08

    Da li se nakon nanosenja kreme smem sunčati?

  • Alexandar Cosmetics
    30.06.2020. 08:34

    Draga Anđela,
    Hvala na javljanju.
    Opšta preporuka je da se kreme za samopotamnjivanje nanose uveče, kada je smanjen broj fizičkih aktivnosti. Naravno, kremu možete koristiti i ujutru, ali izbegavajte pojačano znojenje odmah nakon nanošenja proizvoda. Potrebno je najpre da sačekate da se krema dobro upije u kožu, kako biste dobili ujednačen ten, pa tek onda možete ići na sunčanje.

    Za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com

  • Ivana Marjanovic
    19.06.2019. 00:10

    Postovani,da li postoji mogucnlst dobijanja uzorka spreja i kreme za samopotamnjivanje?Volela bih da isprobam pre krstenja deteta,imam svetli ten pa da ne stavljam sebe pred svrsen čin sa nečim novim.
    Unapred hvala

  • Alexandar Cosmetics
    20.06.2019. 09:33

    Draga Ivana,

    Hvala Vam što se interesujete za naše proizvode. Nažalost, trenutno nemamo uzorke sprejeva i krema za samopotamnjivanje, ali Vam zahvaljujemo na sugestiji.
    Ukoliko se opredelite za kupovinu, savetujemo Vam da izaberete proizvod koji najviše odgovara Vašim potrebama i da ga najpre isprobate na manjoj površini kože. Slično kao što biste učinili i sa uzorkom za testiranje.
    Naš asortiman proizvoda za samopotamnjivanje pogledajte na ovom linku.
    Za postizanje pravog efekta, pridržavajte se pravila opisanih u tekstu.

    Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com