Kozmetika za muškarce više nije tabu tema

Kozmetika je danas neophodna za negu svakog muškarca koji brine o sebi i tema o kojoj se sve više govori.

Iako su se muškarci šminkali i negovali još u starom Egiptu, koristili maske za lice i kupali u mleku kako bi imali zategnutiju kožu, te podjednako vreme posvećivali nezi kao i žene, vremenom to se izgubilo. U prošlom veku preovladao je trend u kom nije bilo popularno da se muškarci neguju, ili bar da ne pričaju  o tome. Ipak može se reći da je sveže obrijano lice bilo poželjno i dokaz da vode računa o izgledu.

Početkom ovog veka pomalo stidljivo, a danas vrlo hrabro i otvoreno, muškarci dele savete među sobom, kada je reč o nezi lica, tela, kose, brade ili brkova. Vode računa o obrvama, uklanjaju neželjene dlačice, neguju se i prate modu.

Ženama se to i te kako dopada. Izuzev situacija kada njihove jače polovine odu u krajnost, pa im treba duže vremena da se spreme od njih samih, dešava se, i to ne retko.

Novi modni trendovi poslednjih godina kod muškog sveta su svakako duže, isfazonirane frizure, brade, kao i tetovaže, kojima su takođe potrebne hidratantne kreme, kako bi zadržale boju, s čim su muškarci dobro upoznati.

Za nijansu manje znaju o kozmetici od žena, ali ipak, mnogo više nego što i sami žele da priznaju.

 

Zašto oni ne mogu da koriste proizvode za žene?

Pre svega, zbog hormona, ali i drugačije kože. Naime, muška koža je deblja, samim tim i otpornija, ima veće pore i proizvodi četiri puta više sebuma nego koža kod žena. Dakle, pre je sklona znojenju i mašćenju, pri čemu se pore lakše i brže napune nečistoćama. Koža kod muškaraca sporije stari, zategnutija je i jača. Iako sporije stari, često je dehidrirana uprkos proizvodnji viška sebuma, jer je muškarci ne neguju. Obični sapuni kojima se umivaju kožu dodatno čine suvom i istanjenom.

Iz tog razloga, prvi i neophodni proizvod za negu kod muškaraca jeste gel za čišćenje lica, koji kožu ne isušuje, već je neguje i hrani, ostavljajući je u prirodnoj ravnoteži.

Sledeći važan korak je piling, kako se proširene pore ne bi prljale i u njima skupljao znoj i neželjene nečistoće.

Pre stavljanja bilo kakvih maski, losiona i hidratantnih krema, prvo i osnovno pravilo nege je čista koža.

 

Gel za čišćenje lica se koristi ujutru, kako bi se nečistoće akumulirane tokom spavanja, sprale sa lica, ali i uveče, i bakterije skupljene na koži u toku dana otišle u umivaonik.

Proizvod broj dva koji je neophodan kada je muška koža u pitanju, čak i više nego ženskoj koži, jesu pilinzi, za koje je preporuka da se koriste dva puta nedeljno. Izaberite blagi piling za lice, koji će ukloniti mrtve ćelije kože sa lica, otčepiti pore, koje umeju lako da se zapuše i stvore neželjene upalne procese na koži. Eksfolijacija dozvoljava zdravim ćelijama kože da izbiju na površinu, omogućujući svetliji i zdraviji ten, i ujedno smanjujući fine linije i bore. Ne preterujte sa pilinzima, dva puta nedeljno je sasvim dovoljno, a koža će kroz nekoliko nedelja biti boljeg izgleda, zdravija i sa manje crvenila.

BODYBOOM piling za muškarce  >>>

 

Kada je koža očišćena, vreme je da se nahrani. Tu uskaču u pomoć kreme, koje će, osim hidratacije, zaštititi kožu od sunca i vetra i sprečiti njeno isušivanje, koje uzrokuje svrab. Krema se nanosi ujutru i uveče, nakon čišćenja lica, kada je koža pripremljena da upije sve hranljive materije iz proizvoda i napravi barijeru na koži koja se ni ne oseti. Mnogi muškarci se žale na masne kreme i to navode kao glavni izgovor za preskakanje ovog koraka, međutim, danas su formule takve, da se upiju u sekundi, i jedino što ostaje na koži jeste prijatan osećaj i lice meko na dodir.

Iz tog razloga, više nema nikakvih izgovora kada je preskakanje korišćenja krema u pitanju. Kao što se nanosi ujutru kako bi štitila lice, tako je neophodno kremu naneti i uveče, kako bi se ćelije kože obnovile i regenerisale.

 

Dodatni saveti

Svakodnevno brijanje izaziva iritaciju i crvenilo, uz dodatno isušivanje kože. Zbog toga su pene za brijanje važan korak pre samog uklanjanja dlaka sa lica, a aftershave losioni i gelovi (za posle brijanja) neophodni. Korak više u nezi je hidratantna krema, koja će iznegovati kožu posle oštrog brijača.

Ukoliko se ne brijete svakoga dana, piling uradite na dan kada se ne brijete. Ukoliko je to vaša svakodnevna jutarnja rutina, onda je savet da piling lica radite uveče.

 

REVUELE kolekcija za muškarce  >>>

 

Čitajte etikete na proizvodima i koristite proizvode sa što više prirodnih sastojaka. Iako će alkohol ubiti bakterije, on će i dodatno isušiti kožu, tako da je preporuka da izbegavate proizvode koji u sebi sadrže alkohol.

Korak više u nezi je zaštitni faktor u kremi koji štiti lice od sunca, i koji treba koristiti i kada je oblačno. UV zraci dovode do pega od sunca, bora, suve kože, mladeža, pa mogu čak i da izazovu melanom kože, za koji je istraživanje pokazalo da više pogađa mušku, nego žensku populaciju. Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu od negativnog uticaja sunca, bilo da se već nalazi u kremi koju koristite, ili stavite kao drugu kremu, odnosno zaštitu na lice. Zaštitni faktor 30 biće sasvim dovoljan da vas čuva tokom dana.

 

Trendovi u funkciji nege

Trend sa bradom ima mnoge benefite. Osim što lice deluje muževnije,  jedna od tih prednosti je i ta da brada štiti lice od spoljnih faktora i smanjuje nastanak bora. Zbog manjka potkožne masti, muško lice s godinama deluje ispijenije, te se prave izraženije linije na koži. Zato probajte kako će na vama izgledati trend brade i brkova, ali koristite posebne kreme upravo za negu dlaka na licu, koje umanjuju žute i crvenkaste tonove, i pružaju prijatan osećaj, bez svraba, koji izaziva suva koža, a ne duga brada.

 

Ukoliko volite svoju bradu i ne možete da zamislite lice bez nje, vodite računa da ona bude uvek čista i da, osim proizvoda kojim ćete očistiti lice, obavezno operete i bradu. Kao i lice, perite bradu dva puta dnevno, ujutru i uveče blagim proizvodom za čišćenje, a u našoj ponudi sigurno ćete naći neki kojim ćete se oduševiti i koji će postati deo vaše dnevne rutine kada je nega u pitanju.

INSIGHT šampon za bradu  >>>

Najvažnije je da uklonite sve nečistoće sa lica, kao i višak masti, a zatim bradu dobro osušite peškirom.

 


Nakon toga nanesite neko od negujućih ulja za bradu, koja se lako upijaju i ne ostavljaju masne tragove.

 

Probajte VINES VINTAGE
ulje za bradu >>>

 


Kozmetika za muškarce više definitivno nije tabu tema. Naprotiv, ona je neophodna za negu lica, tela i kose, jer svako želi da bude najbolja verzija sebe, zar ne?

 

 

Photo Credit: Pexels

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)