Koje probleme rešava ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje za kosu se danas s razlogom smatra čudotvornim lekom. Ima višestruko pozitivno dejstvo na kosu. Pre svega omogućava njen brži rast.

Osim toga, ricinusovo ulje pomaže i rast obrva i trepavica, a dobro je i za kožu, jer umanjuje bore i upalne procese. Delotvorno je za nokte, zanoktice, a pomaže i pri varenju hrane, pa opravdano za ovo ulje kažu da je lek za sve.

Ricinusovo ulje za kosu
Foto: Pexels

 

Zašto je dobro ricinusovo ulje za kosu

Kada pomislimo na gustu i bujnu kosu, negde pri vrhu liste uvek se nađu žene iz Indije. Ukoliko ste imali priliku da posetite ovu daleku zemlju, sigurno ste među zapanjujućom arhitekturom uočili i kako sve Indijke imaju predivnu kosu. Jaku, zdravu, koja se sija na suncu toliko da prosto mami za vašim pogledom.

Ovo nije bez razloga. Naime, majke ćerkama u Indiji od malena stavljaju na kosu baš ricinusovo ulje, jer bi im u suprotnom, zbog visokih temperatura i vlage u vazduhu, kosa bila jako suva. Naučene da stavljaju ricinusovo ulje na kosu od malena, žene na ovaj način neguju kosu tokom celog života. Tako nikad nemaju problema sa tankom i ispucalom dlakom.

 

Šta sve sadrži ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visokog sadržaja vitamina E i ricinoleinske kiseline, te omega 6 i 9 esencijalnih masnih kiselina, zdravih izvora masti. Kada je kosa u pitanju, ovi sastojci pospešuju cirkulaciju kože glave, a samim tim pomažu kosi da raste. Zbog svojih hidratantnih svojstava, ricinusovo ulje je odlično za negu suve i kože sklone infekcijama. Zbog antibakterijskog svojstva, pogodno je za negu zrele kože, a naročito za kosu.

Ricinusovo ulje
Foto: Unsplash

 

Ricinusovo ulje hidrira kožu, jer zbog svoje male molekularne težine lako prodire u pore kože i koren kose. Za razliku od drugih ulja, ricinusovo neguje kožu i kosu dubinski. Neguje suvu kožu, ali i poboljšava teksturu dlake i smatra se najboljim prirodnim sastojkom za podsticanje rasta kose, čak i na mestima gde je kosa počela da opada.

Redovnom upotrebom ovog ulja, popravićete i kosu koja je farbana, tretirana blanšom ili mini-valom. Ricinusovo ulje ima sposobnost da obloži dlaku i štiti je od daljih štetnih uticaja. Takođe, ima veliku moć upijanja, pa nećete imati utisak masne kose. Uz to, ovo ulje utiče čak i na otklanjanje peruti, ali sprečava i lomljenje kose. Usudićemo se da ga nazovemo magičnim.

Ricinusovo ulje i maska za kosu
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Kako ricinusovo ulje pomaže našoj kosi

Ricinusovo ulje se utrljava u teme glave kako bi pospešilo rast kose. Njegova antibakterijska i antifungalna svojstva sprečavaju zapaljenje folikula dlake, pojavu peruti i infekcije temena, a ricinoleinska kiselina stimuliše cirkulaciju i pomaže rast kose. Takođe, balansira PH vrednost kože glave, odnosno skalpa i vraća prirodna ulja u ravnotežu. Kada je bojenje kose u pitanju, ovo ulje regeneriše čak i hemijski tretiranu kosu, jer antioksidanti iz ulja oporavljaju keratin u dlaci i jačaju kosu, čineći je glatkom i sjajnom. 

Kosa brže raste uz ricinusovo ulje
Foto: Unsplash

 

Kako koristiti ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje može poslužiti i kao odličan regenerator za kosu, ukoliko se nanese nakon pranja šamponom. Pre samog nanošenja potrebno je da kosa bude vlažna, a zbog njegove gustine dovoljno je naneti ga u maloj količini. Svega nekoliko kapi stavite na dlan, utrljajte u teme glave blagim masiranjem, kako biste podstakli cirkulaciju i ravnomerno rasporedite po kosi. Ulje možete ostaviti i kao tretman do sledećeg pranja ili ga isprati nakon nekoliko sati. Takođe, ricinusovo ulje se može dodati i u šampon za kosu koji svakodnevno koristite. 

 

Mogu ga koristiti kako žene, tako i muškarci kojima se kosa proredila, ili je na pojedinim delovima potpuno prestala da raste. Za preparate koji tretiraju baš ovaj problem, izdvojili biste nekoliko hiljada dinara, dok je ricinusovo ulje svima dostupno. Ono je prirodan lek protiv opadanja kose.

Ulje za negu i rast kose
Foto: Unsplash

 

Za otklanjanje peruti pomešajte ricinusovo ulje se kokosovim. Dovoljna je jedna kafena kašičica. Mešavinu dva ulja blago ugrejte, te tako toplo umasirajte u teme glave i ostavite da odstoji bar sat vremena, dok se ne upije. Zatim kosu operite šamponom. Ovo ulje pomaže čak i kod masne kose, samo je potrebno dobro ga isprati nakon upotrebe. Za suvu kosu preporuka je da  ostavite ulje u kosi do sledećeg pranja. 

 

Uprkos svim lekovitim svojstvima, rezultati nisu trenutni. Potrebno je nekoliko nedelja kako biste primetili promenu, ali verujte da će vas iznenaditi. Kada je u pitanju nega, za ricinusovo ulje sa razlogom kažu da štedi vreme i novac.

 

Slobodno ga mešajte sa drugim uljima

S obzirom na činjenicu da ricinusovo ulje rešava sve probleme sa kosom, od skalpa do suvih krajeva, ne postoji razlog zašto ga odmah ne biste uvrstili u vašu dnevnu negu. Dovoljno je da redovno stavljate ovo ulje na kosu i imaćete regenerator, ulje za suve krajeve, masku za hranjenje kose, šampon protiv peruti i opadanja, kao i brži rast kose. 

Blistava i nežna kosa
Foto: Pexels

 

Razni su benefiti, a jednostavan način upotrebe. Zavisno od vašeg tipa kose, stavljajte ga na koren ili celu dužinu, a nećete pogrešiti kako god ga koristili. Ukoliko vam je ovo ulje suviše masno i gusto za upotrebu i za to postoji rešenje. Pomešajte ga sa drugim uljem kako biste ga razredili, bilo da je u pitanju čičkovo, kokosovo, arganovo, ulje avokada, samo ćete vašoj kosi pružiti dodatnu negu.

 

Savet više

Da bi ricunosovo ulje podstaklo brži rast kose i imalo dubinsko dejstvo, kao i kad je otklanjanje peruti u pitanju, zagrejte ga. Ne morate grejati ulje na šporetu ili u mikrotalasnoj, dovoljna je toplota vašeg tela. Dakle, kada ulje protrljate po dlanovima, već ste učinili prvi korak. Zatim ga nanesite na teme i kosu i potom umotajte u peškir. Ispod peškira, ako želite maksimalno da iskoristite sva svojstva ovog ulja, stavite plastičnu foliju.

Potrebno je da ostavite ulje da deluje minimum pola sata. Ukoliko nemate vremena tokom dana, ostavite da hrani vašu kosu tokom noći. Nakon toga isperite kosu. Ona će biti mekana, sjajna i nakon kratkog vremena bujna, kao kod žena iz Indije.

 

Čuveni šampon koji je preplavio Internet

Recept za rast kose koji se popularizovao putem Interneta jeste šampon od koprive sa ricinusovim uljem. Uz dodatne sastojke, ova kombinacija će učiniti da vaša kosa zablista. 

Potrebni sastojci: 

Perite kosu ovim šamponom za prvo pranje, nakon čega možete koristiti bilo koji drugi šampon, koji ne sadrži sulfate, a još bolje ako je na bazi keratina.

 

Isprobajte i pišite nam svoje utiske. Radujemo se već unapred sa vama.

Takođe, voleli bismo da čujemo na koje sve načine vi koristite ricinusovo ulje, a naš tim je uvek tu da sa vama podeli iskustva. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Maja Pomorisac
    11.09.2019. 19:19

    Mogu li da dobijem sliku vasih rezultata pre i posle mesec dana?

  • Alexandar Cosmetics
    12.09.2019. 11:08

    Draga Majo,
    Hvala Vam na interesovanju i predlogu za fotografije. Nažalost, nismo ih napravili pre početka primene ovog tretmana.
    Svakako bismo voleli da vidimo Vaše rezultate. Slobodno ih podelite sa nama, rado ćemo ih objaviti na društvenim mrežama.

    Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | https://www.alexandar-cosmetics.com