Kako pronaći odgovarajući hajlajter

Lepši i zavodljiviji izgled, kao cilj svakog šminkanja, najlakše se postiže prikrivanje svega onoga što ne želimo da se primeti. U ostvarivanju tog cilja podjednako efikasno može biti i isticanje određenih delova lica. Upravo u te svrhe koriste se hajlajter i bronzer. Otkrijte u čemu je razlika između ova dva proizvoda i kako da pronađete odgovarajući hajlajter za sebe.

Hajlajter za sjaj lica
Foto: Freepik

 

Bronzer se koristi za konturisanje i potamnjivanje delova lica koje biste voleli da prikrijete ili da dodatno naglasite. Nanosi se na najistaknutije tačke i daje licu preplanulost. Za postizanje pravog efekta birajte teksturu koja odgovara vašem tipu kože i boju koja je do dve nijanse tamnija od vašeg tena.

Hajlajter s druge strane, kao što mu ime i sugeriše, služi kao posvetljivač određenih delova lica. Većina ovih proizvoda sadrže fine, sitne svetlucave čestice u boji. Zahvaljujući efektima prelamanja svetlosti, vešto nanesen hajlajter doprinosi mlađem izgledu kože i daje licu sjaj i svežinu. Koristi se i za popularnu strobing tehniku šminkanja, o čemu ćemo pisati u nekom od narednih postova.

Pomoću hajlajtera mogu se naglasiti određeni delovi lica. Najčešće se nanosi na vrhove jagodičnih kostiju, delove čela i prostor između sredine gornje usne i nosa, zatim po sredini nosa, kao i ispod obrva i u unutrašnje uglove očiju. Za postizanje zavodljivog efekta, može se naneti i na pojedine delove tela, poput dekoltea.

 

Pronađite hajlajter po svojoj meri

Vešto nanesen hajlajter na pažljivo odabrane delove lica i tela daće vašoj koži sjaj i svežinu. Za to je potrebno ispuniti nekoliko uslova koji se tiču pravilnog odabira i nanošenja proizvoda.

Birajte hajlajtere i iluminatore koji će vašoj koži podariti diskretan i elegantan sjaj. Svrha ovih proizvoda je da izgledate sveže i blistavo, a ne da šljaštite.

Tekstura i forma hajlajtera, ne igraju presudnu ulogu prilikom odabira proizvoda, ali mogu olakšati šminkanje. Hajlajteri koji su dostupni u spreju pogodni su za nanošenje na veće površine kože, dok oni sa aplikatorom omogućavaju precizno nanošenje i na teško dostupne delove. Kompaktene i praškaste forme su idealne za strobing tehniku, kao i za naglašavanje svih delova lica.

Najvažniji kriterijum za pravilan odabir proizvoda je nijansa vašeg tena. Na svetloj koži roze hajlajteri delovaće nežno i prirodno. Takođe i koža sa žućkastim tonovima će izgledati suptilno i privlačno sa roze nijansama. Zlatne i bakarne nijanse izgledaju lepo na tamnijoj i koži maslinastog podtona. Hajlajteri u boji breskve pristaju svim tonovima kože. Bele nijanse daju osveženje svakom tenu, a koriste se za posebno isticanje i posvetljivanje određenih delova lica. Možete ih naneti u unutrašnji ugao oka, kako bi ono izgledalo krupnije i delovalo otvorenije.

Hajlajteri u više nijansi
Foto: Instagram @conmdemiriam

 

Kako se pravilno nanosi hajlajter

Da bi efekat hajlajtera bio potpun, potrebno je naneti ga pravilno. Evo i nekoliko smernica kako se to radi.

 • Hajlajter se nanosi na lice posle tečnog i pudera u prahu.
 • Za pravilno nanošenje preporučuje se korišćenje odgovarajuće četkice za lice. Hajlajter se može naneti i sunđerom, odnosno aplikatorom.
 • Pravilan odabir četkice zavisi od teksture i forme hajlajtera. Ako je proizvod koji koristite kremast ili u formi gela, biće vam potrebna ravna četkica sa sintetičkim dlačicama. Praškaste proizvode ćete najlakše naneti mekom kosom četkicom od prirodnih dlaka.
 • Ukoliko tražite univerzalan pribor za primenu svih vrsta hajlajtera, birajte lepezastu četkicu. Ona omogućava lako i precizno nanošenje proizvoda samo na željene regije.
 • Kad nanosite hajlajter na obraze, vodite računa o tome da ga nanesete na najvišu, odnosno najistaknutiju tačku jagodica, u smeru ka slepoočnicama.
 • U predelu oko očiju koristite hajlajter tik ispod obrva i u unutrašnjim uglovima očiju.
 • Hajlajter možete naneti i na vrh nosa, kako bi izgledao prćastije. Da bi izgledao uže, nanesite praškasti hajlajter u tankom sloju celom dužinom (od korena do vrha), ali samo po sredini nosa.
 • Za efekat punijih usana, nanesite proizvod u maloj količini neposredno iznad sredine gornje usne, kao i po sredini donje usne, i to preko omiljenog ruža.
Četkica za hajlajter
Foto: Freepik

 

Koliko često vi koristite hajlajtere? Da li imate svoj omiljeni? Ako znate male tajne i trikove za lakše nanošenje hajlajtera podelite ih sa nama u komentaru.

 • Ostavite komentar
 • |
 • 0 komentar(a)