Kako pronaći odgovarajući hajlajter

Kad je u pitanju šminkanje, svi želimo da izgledamo lepše i svežije. Isticanje određenih delova lica može biti podjednako efikasno kao i prikrivanje svega onoga što ne želimo da se primeti. Upravo u te svrhe koristi se hajlajter, iluminator, ali i bronzer. Iako bi se na prvi pogled moglo reći da su ove tri reči sinonim za isti proizvod, to nije tačno.

hajlajter
Foto: Freepik

 

Bronzer se koristi za konturisanje i potaminjivanje delova lica koje biste voleli da prikrijete ili dodatno naglasite. Daje licu izgled preplanulog tena i nanosi se na najistaknutije tačke. Birajte teksturu koja odgovara vašem tipu kože i boju koja je do dve nijanse tamnija od vašeg tena.

Iluminator licu daje sjaj i svežinu. Stavlja se na određene delove lica kako bi se dobio svež izgled: na vrh jagodičnih kostiju, oko unutrašnjeg ugla oka, ispod obrva, po sredini nosa (radi efekta sužavanja), na centralni deo čela ili iznad središnjeg dela gornje usne. Ideja koja stoji iza hajlajtera je prelamanje svetlosti na određenim delovima lica, što čini da ono izgleda mlađe i svežije.

hajlajter
Foto: Instagram @conmdemiriam

 

Hajlajter, s druge strane, kao što mu ime i sugeriše, služi kao posvetljivač određenih delova lica. Njime se određeni delovi lica mogu vizuelno izdužiti, skratiti ili prekriti, baš kao što to čine i korektori. Iluminatori zapravo i jesu najsvetlija nijansa korektora. Njima se mogu definisati usne, a stavljanjem uz dužinu nosa može se postići njegovo vizuelno izduživanje. Iluminator se može staviti i ispod obrva, kao i na podočnjake, kako bi bili neutralisani.

 

Pronađite hajlajter po svojoj meri

Vešto odabran i stavljen hajlajter daće vašoj koži sjaj i svežinu. Za to je, međutim, potrebno ispuniti nekoliko uslova koji se tiču pravilnog odabira i nanošenja hajlatera.

Po pitanju odabira, najvažniji kriterijum je nijansa vašeg tena. Na svetloj koži roze hajlajteri delovaće nežno i prirodno; koža sa žućkastim tonovima će takođe lepo izgledati sa roze tonovima. Zlatne nijanse izgledaju lepo na tamnijoj i koži maslinastog podtona.

Svrha hajlajtera je da izgledate sveže i odmorno, a ne da šljaštite. Zato birajte one proizvode koji će vašoj koži podariti diskretan i elegantan sjaj. Ako na vašoj koži hajlajter deluje kao da ste se posuli šljokicama, onda to najverovatnije nije pravi proizvod za vas. Pročitajte sve što bi trebalo da znate o šminkanju kako biste mogli da izaberete prave proizvode.

 

Kako se pravilno nanosi hajlajter

Da bi efekat hajlajtera bio potpun, potrebno je pravilno ga naneti. Evo kako se to može postići:

  • Hajlajter se najpravilnije nanosi lepezastom četkicom ili sunđerom, a ponekad je moguće naneti ga i prstima.
  • Potrebno je voditi računa o teksturi hajlajtera: neka se ona slaže sa teksurom podloge. Ako je proizvod koji koristite kremast, biće vam potrebna ravna četkica sa sintetičkim dlakama, dok ćete praškaste proizvode najlakše naneti mekom uglastom četkicom od prirodnih dlaka.
  • Hajlajter se stavlja posle tečnog i pudera u prahu. Podsećamo da hajlajter nije isto što i korektor: imaju potpuno različitu ulogu (korektor sakriva, hajlajter ističe).
  • Nije preporučljivo stavljati hajlajter na kožu koja ima bubuljice ili crvenilo, pošto će se na taj način ti delovi lica samo dodatno istaći.
  • Kad nanosite hajlajter na jagodice, vodite računa o tome da ga nanesete na najvišoj tački jagodica, ka slepoočnicama. U okolini očiju koristi se ispod obrva i u unutrašnjem pregibu oka. Ako promašite za samo nekoliko milimetara (na primer, umesto na unutrašnjem pregibu oka, hajlajter završi nekoliko milimetara ispod i tako istakne ono što ne želite da se istakne – podočnjake), rezultat može biti potpuno drugačiji.

 

Da li imate svoj omiljeni hajlajter? Na osnovu čega birate ove proizvode? Kako ih nanosite? Podelite sa nama svoja iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)